Перемога демократів на виборах у США зміцнює долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перемога демократів на виборах у США зміцнює долар

Валюта
2670
Курс долара США росте до євро в середу на очікуваннях, що беззастережна перемога Барака Обами на президентських виборах у США допоможе йому провести необхідні заходи для пожвавлення найбільшої економіки світу, повідомило агентство Bloomberg.
Долар також зміцнився до фунта стерлінгів і австралійського долара після того, як Б.Обама одержав не менше 349 голосів виборців при необхідних 270, а демократи усталили перевагу в Конгресі.
Курс євро до ієни впав більш ніж на 2% на тлі заяви члена ради Європейського центрального банку (ЄЦБ) Юргена Штарка про можливість подальшого зниження базової процентної ставки.
Євро на 16:09 мск у середу коштував $1,2879 проти $1,2981 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку. Курс євро до японської валюти опустився до цього часу до 127,40 ієни проти 129,47 ієни у вівторок.
Вартість долара до ієни знизилася до 16:09 мск у середу до 98,92 ієни в порівнянні з 99,70 ієни ввечері в Нью-Йорку у вівторок.
"Чиста перемога Обами і перевага демократів у Конгресі позитивні для долара, у цьому немає ніяких сумнівів, - заявив валютний аналітик Dresdner Kleinwort Міхаель Клавіттер. - Спреди процентних ставок будуть змінюватися на користь США, оскільки в них менше можливостей для агресивного зниження". М.Клавіттер планує зростання долара до $1,25 за євро в найближчі три місяці і до $1,05 за євро до червня 2009 року. Експерти очікують, що через два тижні Барак Обама звернеться до Конгресу за підтримкою свого "плану порятунку середнього класу", збільшеного з $115 млрд до $175 млрд.
Зростання курсу ієни обумовлене знеціненням акцій на європейських фондових ринках, що робить безперспективним придбання іноземних активів на кредитні кошти, отримані в Японії. Будь-яке ослаблення курсу ієни "виявиться, швидше за все, обмеженим і недовговічним, оскільки у світлі потенційно найгіршої світової рецесії з початку 1980-х триває репатріація коштів, сприятлива як для долара, так і для ієни", упевнений валютний аналітик Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd. у Лондоні Лі Хардман.
При цьому японські експерти вважають, що зростання долара дуже швидко "упреться в стелю" у зв'язку з погіршенням економічної ситуації в США та збільшенням рівня безробіття 10-й місяць підряд.
"Ми бачимо похвальне зміцнення долара, але малоймовірно, що воно продовжиться. Економіка США ослаблена, і залишається безліч питань про те, яку саме політику буде проводити Обама", - відзначив валютний аналітик Shinko Securities Co. у Токіо Кенго Судзукі.
Реальний ефективний обмінний курс ієни, що розраховується як відношення її вартості до валют основних торговельних партнерів Японії з поправкою на рух цін, у жовтні підскочив на 11,2%, згідно з опублікованими у середу даними Банку Японії. Це рекордне збільшення показника за місяць.
"Ієна - найсильніша валюта. Спад у світовій економіці і знецінення активів приведуть до її подальшого зростання", - упевнений старший економіст і валютний аналітик Daiwa Institute of Research Юдзі Камеока. Він очікує, що до кінця року японська нацвалюта подорожчає до 91 ієни за долар і до 115 ієн за євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас