Яценюк: Коливання курсу гривні до кінця 2008р можуть складати 5-7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: Коливання курсу гривні до кінця 2008р можуть складати 5-7%

Валюта
1265
Девальвація гривні, що відбулася в останні місяці, близька до середнього значення девальвації в інших потерпілих від міжнародної фінансової кризи країнах, що дозволяє прогнозувати відносну стабільність національної валюти в короткостроковій перспективі, вважає голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк.
"Ми перебуваємо в стандартних параметрах світової девальвації. Той рівень валютообмінного курсу, що зараз є, може ще змінюватися плюс-мінус 5-7% до кінця поточного року, що не є критичним значенням", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
А.Яценюк уточнив, що в середньому девальвації національних валют склали 30-40%, тоді як курс гривні знизився на 25%.
Голова парламенту підкреслив, що в цей час ключовим питанням є розробка і проведення комплексу заходів зі стабілізації ситуації на вітчизняному фінансовому ринку та у цілому в економіці.
"У когось складається враження, що курс - це передумова економічної нестабільності. Зовсім ні. От якщо ми начудили перед цим, то курс валиться, а не з точністю до навпаки", - відзначив А.Яценюк.
За його словами, коли уряд втручається в роботу Національного банку і починає звинувачувати його в тому, що він не стримав інфляцію, то відбувається те, що відбувалося під час ревальвації гривні в 2005 році або 2008 року.
"Центральний банк споживає те, що начудив уряд, а не навпаки. Я нікого не звинувачую, а просто розповідаю, як працює механізм", - додав голова Верховної Ради.
Одночасно він назвав помилковим рішення НБУ відмовитися від викупу валюти на ринку влітку цього року, коли гривня зміцнилася. На його думку, це дозволило б поповнити валютні резерви на $7-10 млрд, впевненіше почувати себе в умовах ослаблення національної валюти восени, поповнити ринок ліквідністю та отримати додатковий прибуток. А.Яценюк нагадав, що він виступав з категоричними запереченнями проти ревальвації на засіданні ради НБУ в червні цього року.
Коментуючи питання відповідності домовленостей з Міжнародним валютним фондом про гнучкість курсоутворення з останніми кроками Нацбанку, що щодня вимагає від банків дотримуватися встановлюваної ним верхньої межі курсу продажу долара, А.Яценюк відзначив: "Всі чудово розуміють, що гнучкість не означає обвал. Тому що обвал - це неконтрольований рух курсу, якому не допоможе ні $10 млрд, ні $20 млрд".
Відповідаючи на запитання про більш довгострокові перспективи гривні, голова Верховної Ради підкреслив, що, крім внутрішніх заходів, значний вплив на ситуацію буде робити швидкість оздоровлення світової фінансової системи та економіки. Зокрема, від цього буде залежати обсяг іноземних інвестицій в Україну, що в останні роки врівноважував негативне торговельне сальдо. Відзначаючи негативний удар світової кризи на експорт продукції української металургії та аграрного сектора, А.Яценюк у той же час відзначив, що на платіжному балансі повинно позитивно відбитися здешевлення нафти та природного газу, оцінюючи при цьому вартість останнього для України в 2009 році на рівні "$250 за тис. куб. м плюс-мінус".
Іншим важливим фактором він назвав скорочення споживчого імпорту через різке скорочення споживчого кредитування, зокрема, імпорту автомобілів.
"Тому можна говорити про певну стабілізацію дірки в платіжному балансі. Це не означає скорочення цієї дірки, але ті найгірші прогнози, які ми мали, - $16,5 млрд негативного сальдо, - думаю, вони не виправдаються", - сказав А.Яценюк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас