Банкіри: Перехід до режиму прямого міжбанку підвищить видатки клієнтів банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Перехід до режиму прямого міжбанку підвищить видатки клієнтів банків

Валюта
2334
Переведення торгів на міжбанківському валютному ринку в режим прямого міжбанку ускладнило роботу банків, що веде до підвищення кредитно-фінансовими установами комісійних з валютних операцій. Таку думку висловили українські банкіри.
"Швидше за все, комісійні по валютообмінних операціях будуть підвищені, тому що збільшиться обсяг роботи банків з обробки заявок клієнтів та ускладниться сам механізм виконання заявки", - сказав заступник директора казначейства банку "Форум" (Київ) Олександр Добровольський.
"Перехід на прямий міжбанк може привести до збільшення комісії з валютних операцій на 30% у порівнянні з нині дійсними", - пояснив скарбник одного із середніх банків з вітчизняним капіталом.
"Нові правила ускладнили роботу банків. Оскільки нововведення працюють тільки перший день, то залишається ще багато відкритих питань", - додав директор казначейства "Ерсте Банк" (Київ) Роман Бондар. Як повідомлялося, 4 листопада набула чинності постанова НБУ (№ 153), якою передбачається переведення торгів на валютному ринку в режим прямого міжбанку. Відповідно до нових правил, за дорученням клієнтів банки повинні здійснювати операції купівлі/продажу іноземної валюти винятково в сумах і за курсом, що визначається у відповідних заявках/дорученнях: НБУ вирішив змінити правила, щоб зробити більш прозорим процес курсоутворення на міжбанку.
"Нова модель роботи валютного ринку істотно ускладнить роботу банків, оскільки передбачається внесення в систему всіх заявок із вказівкою суми та курсу. Ускладниться робота і клієнтів банків, угоди яких можуть не закриватися тривалий час, тому що курс, зазначений у заявці не можна змінити, а при розбіжності курсів угода не закривається", - відзначив О.Добровольський.
"При переході на прямий міжбанк великим банкам довелося обробляти тисячі заявок клієнтів, значна частина з яких - дрібні, що надзвичайно ускладнило роботу. Не продуманий алгоритм відсікання дрібних заявок. Крім того, банкам доведеться перепідписувати договори із клієнтами для того, щоб змінити комісію з валютних операцій", сказав представник одного з великих банків з вітчизняним капіталом.
Разом з тим, банкіри повідомили, що істотних збоїв під час торгів безготівковою валютою поки не спостерігається.
"Новий порядок торгів на міжбанку сприйнятий дилерами спокійно. Сьогодні були тільки технічні накладки, які в цілому не вплинули на нормальну роботу міжбанку. Думаю, що найближчим часом НБУ дасть щодо цих питань роз'яснення", - прокоментував ситуацію керівник казначейства столичного банку. При цьому він відзначив, що основною метою переходу на прямий міжбанк є надання більшої свободи вибору при покупці/продажу валюти клієнтам кредитно-фінансових установ.
Заступник директора казначейства банку "Форум" також відзначив, що здійснені Нацбанком зміни дозволять центральному банку забезпечити стабільність курсу.
"Правило Т-5 (оплата валюти, що купується для забезпечення операцій з повернення інвестицій на шостий день після заявки - ІФ) дозволить НБУ прогнозувати обсяги покупки/продажу валюти на ринку та управляти курсоутворенням за допомогою інтервенцій, що забезпечить більш стабільний курс", - сказав він.
"Ми вважаємо, що нові правила торгів зменшать волатильність на ринку, а ринкові курси будуть більш тісно прив'язані до обмінного курсу інтервенцій НБУ. Таким чином, ми очікуємо, що НБУ буде мати більший контроль над ринком, і йому буде простіше захищати свій цільовий обмінний курс", - відзначають аналітики "ІНГ Банк Україна" (Київ).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас