Мінрегіонбуд має намір до грудня розробити держпрограму забезпечення громадян житлом до 2017 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіонбуд має намір до грудня розробити держпрограму забезпечення громадян житлом до 2017 року

Казна та Політика
240
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України має намір до 1 грудня ц.р. розробити Державну соціально-економічну програму забезпечення громадян житлом на 2009-2016 роки. Про це сьогодні журналістам повідомив заступник начальника управління розробки та реалізації державних житлових програм Мінрегіонбуду Володимир Височин.
За його словами, незважаючи на те, що на розробку програми дається всього один місяць, у міністерстві є наробітки, аналіз всіх програм, які діють на сьогодні. Залишається відрегулювати шляхи вирішення проблем. Передбачається, що джерелом фінансування програми буде держбюджет "для того, щоб надати державну інвестицію і зацікавити громадянина до участі в цій програмі".
Концепцією держпрограми передбачено, що придбання (будівництво) громадянами житла буде здійснюватися на умовах співфінансування державою і населенням, через надання державою 30% першого внеску на покупку житла. Також буде задіяний механізм преміювання громадян за нагромадження на перший внесок на покупку житла в розмірі 20%, а також щорічна індексація протягом періоду нагромадження коштів.
В.Височин відзначив, що фінансування програми повинно скласти близько 6 млрд. грн. (0,5% ВВП країни). При цьому вартість житла буде визначатися, виходячи з розрахунку вартості 1 кв. м у розмірі 5,3 тис. грн. (прогнозна опосередкована вартість житла на 2009 рік). До терміну закінчення програми планується обсяги введення житла в Україні довести до 20 млн. кв. м, при цьому зменшивши термін перебування людей на квартобліку до 10 років.
Планується, що на участь у програмі може претендувати 800 тис. людей із загальної кількості черговиків.
"Ніякого скасування існуючих програм не буде. Всі дійсні програми ввійдуть (у держпрограму - ред.) окремими розділами. Ще будуть запропоновані додаткові механізми, щоб вирішити це питання", - додав він.
Передбачається, що всі держпрограми з будівництва житла для пільгових категорій населення будуть коректуватися та увійдуть у єдину програму. Також розглядається можливість визначити Міністерство регіонального розвитку та будівництва єдиним розпорядником коштами програми.
За інформацією В.Височина, на сьогодні існує шість основних держпрограм з будівництва житла, на фінансування яких цього року в держбюджеті передбачено трохи більше 1 млрд. грн.: для військовослужбовців (509 млн. грн.), для військовослужбовців, звільнених у запас (100 млн. грн.), для молоді (202,8 млн. грн.), для чорнобильців (69 млн. грн.), для індивідуальної сільської забудови (105 млн. грн.), для кримських татар (54 млн. грн.).
Представник міністерства відзначив, що фінансування цих програм проходить згідно запланованого, але основні обсяги коштів прийдуть на кінець року. При цьому він не зміг назвати планований цього року обсяг введення в експлуатацію житла, побудованого за даними програмами.
За даними Мінрегіонбуду, на квартирному обліку в Україні перебуває 1,3 млн. людей, з них більше 100 тис. становлять військовослужбовці і працівники МВС. При цьому із загальної кількості черговиків 400 тис. визначено для забезпечення соціальним житлом.
Як повідомлялося, 22 жовтня ц.р. кабінет міністрів схвалив концепцію Державної соціально-економічної програми забезпечення громадян житлом на 2009-2016 роки. Концепція передбачає формування єдиних принципів забезпечення житлом громадян, поступове припинення практики надання безкоштовного житла і перехід до державної підтримки забезпечення населення житлом шляхом спільної участі громадян і держави у фінансуванні будівництва (придбанні) житла та створення умов для будівництва такого житла під контролем держави, без додаткових навантажень.
При цьому дана концепція передбачає, що під час розробки відповідної програми буде здійснений ретельний аналіз забезпечення житлом всіх категорій населення, які мають право на його одержання за рахунок бюджетних коштів, з метою застосування єдиних підходів до вирішення їх житлових проблем.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас