Уряд може тимчасово вилучити цукор і цукрові сиропи з режиму вільної торгівлі з Білорусією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд може тимчасово вилучити цукор і цукрові сиропи з режиму вільної торгівлі з Білорусією

Аграрний ринок
240
Уряд України може тимчасово вилучити цукор і цукрові сиропи з режиму вільної торгівлі з Білорусією.
Це закріплено відповідним проектом постанови Кабінету міністрів, наявним у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".
Як повідомило агентству джерело в Національній асоціації виробників цукру України "Укрцукор", документ може бути розглянутий уже на найближчому засіданні Кабінету міністрів
Відповідно до пояснювальної записки до проекту постанови, у січні-вересні 2008 року Україна імпортувала 64,9 тис. тонн цукру, з яких 60,4 тис. тонн - з Білорусії. При цьому, як відзначається в записці, завезений в Україну білоруський цукор був зроблений з тростинного цукру-сирцю, у зв'язку із чим має вдвічі меншу собівартість, ніж український буряковий цукор. Це, на думку авторів документа, негативно впливає на вітчизняний цукровий ринок, особливо на початку нового сезону виробництва бурякового цукру (вересень).
У пояснювальній записці також відзначається, що імпортований з Білорусії цукор не входить у квоту "А" (реалізація для внутрішнього ринку), тому його поставка на український ринок для задоволення внутрішніх потреб заборонена.
У червні поточного року "Укрцукор" ініціював антидемпінгове розслідування відносно імпорту цукру з Білорусії, що пов'язано з реалізацією в Україні білоруського цукру за цінами, нижчими від встановлених на внутрішньому ринку.
В Україну з Білорусії щомісяця ввозиться близько 6 тис. тонн цукру.
Станом на 27 жовтня 2008 року українські цукрові заводи зробили 636,2 тис. тонн цукру з буряка врожаю 2008 року, що на 35% менше, ніж на аналогічну дату 2007 року.
За даними "Укрцукор", підприємства переробили 5,26 млн тонн цукрового буряка із прийнятих 7,86 млн тонн.
У цей час буряк у країні переробляють 69 цукрових підприємств.
Виробництво цукру з буряка врожаю 2008 року Міністерство аграрної політики очікує в обсязі більше 1,6 млн тонн проти 1,86 млн тонн із торішнього врожаю.
За оцінками фахівців, перехідні залишки цукру з буряка врожаю 2007 року на 1 вересня 2008 року перевищили 930 тис. тонн.
Ємність українського ринку цукру оцінюється приблизно в 2 млн тонн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас