ПФТС підстрибнув на 9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС підстрибнув на 9%

Фондовий ринок
496
Індекс ПФТС вчора показав рекордне за останні місяці зростання, збільшившись на 9,64%, до 249,05 пункту, слідом за зростанням світових фондових ринків.
Також істотно збільшилася активність торгів, денний обсяг укладених сьогодні угод трохи не дотяг до 14 млн. грн. - рекорду за останні три тижні.
Підтримку ринку зробили як зовнішні, так і внутрішні новини. "Наш консервативний прогноз індексу на сьогодні був плюс 3-5% і ґрунтувався на позитивній динаміці більшості світових індексів. Однак зростання індексу ПФТС перевершило наші очікування. Основне зростання ринку сталося в другій половині дня й особливо підсилилося в останні години торгів, після того як американські індекси Nasdaq й Dow Jones відкрилися зростанням більше 1,5%. У цілому ліквідність ринку залишилася на низькому рівні. Обсяг торгів склав лише 6,9 млн. грн. Капіталізація ринку при цьому виросла на 5,5% і склала 169,5 млрд. грн. Настільки позитивна реакція прямо пов'язана з високою ймовірністю затвердження антикризового пакета МВФ і першими кроками, які вжив сьогодні НБУ зі стабілізації фінансової ситуації в країні, зокрема на міжбанку. Зростання також викликане запізнілою реакцією ринку на збільшення індексів європейських та американських ринків на початку цього тижня", - відзначив Артем Разговоров, фахівець відділу міжнародних продажів ІК "Сократ".
Серед блакитних фішок виросли папери "Київенерго" (на 76,47%), "Центренерго" (38,16%), Крюковського вагонобудівного заводу (31,25%), Укрсоцбанку (25%), "Укрнафти" (22,22%), Єнакіївського метзаводу (13,64%), "Західенерго" (12,76%), "Азовсталі" (12,67%), "Мотор-Січі" (8,57%) і "Дніпроенерго" (5,88%).
За словами Юрія Ушкова, директора з управління активами КУА Tiger Asset Management, основним позитивним фактором виступила обіцянка НБУ продавати долар у необмежених кількостях за встановленим курсом. "Позитивні настрої, як за кордоном, так й в Україні, були пов'язані зі статистичними даними в США, де ВВП впав менше, ніж очікувалося в третьому кварталі, а безробіття залишилося на колишньому рівні. Крім того, у середу Федеральна резервна система (ФРС) знизила процентну ставку. В Україні позитивним фактором виступила стабілізація гривні на міжбанку у зв'язку із заявою НБУ про те, що він готовий продавати долар по 6,05 грн.", - відзначив він.
Серед позитивних світових новин Дар’я Терещук, фінансовий аналітик ІГ "АРТ-Капітал", відзначила готовність світових фінансових інститутів і навіть окремих країн допомагати ринкам, що розвиваються, у подоланні фінансової кризи. "ФРС заявила про готовність виділити $120 млрд. центральним банкам Південної Кореї, Мексики, Сінгапуру та Бразилії. А МВФ організовує короткострокові кредитні лінії для нужденних економік, що розвиваються. На тлі цих новин фондовий індекс MSCI Emerging Markets виріс за останні три дні на 23%. Підтримку ринкам зробило також зниження базових процентних ставок світовими центробанками, у тому числі ФРС", - відзначила вона.
Але зростання протриває недовго. "Позитивна тенденція на ринку буде носити короткостроковий характер. Довіра до фінансових інститутів залишається низькою, особливо в Україні, основний етап фінансової кризи тільки попереду. На кінець року індекс ПФТС буде коливатися в діапазоні 150-200 пунктів", - прогнозує Разговоров.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас