Україна відмовиться від російської електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відмовиться від російської електроенергії

Енергетика
1290
Мінпаливенерго розглядає можливість обмеження імпорту електроенергії з Росії або ж повної відмови від нього. Це питання підняли керівники компанії "Східенерго" на останній колегії відомства. Вони аргументували, що в результаті різкого стрибка курсу долара закупівлі електроенергії стали невигідними.
"Через сформовану ситуацію на ринку електроенергії, з огляду на поточні запаси вугілля на складах ТЕС, а також обсяги зниження споживання енергії промисловими підприємствами, ситуація детально аналізується, - стверджує прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді. - Але ніяких рішень на сьогоднішній день щодо даного питання не прийнято".
Імпорт електроенергії з Росії був початий зовсім недавно - у вересні цього року. Мінпаливенерго пояснювало таку необхідність дефіцитом власних енергоресурсів, викликаним зростаючим споживанням і зупинкою на аварійний ремонт другого блоку Хмельницької атомної електростанції. Крім того, за інформацією Мінпаливенерго, електроенергія з Росії була дешевшою від вітчизняної на 12%.
Однак у жовтні ситуація на ринку змінилася. На неї вплинула криза металургійної галузі. Споживання електроенергії в поточному місяці знизилося на 7% у порівнянні з жовтнем минулого року. Таким чином, на сьогоднішній день Україна здатна самостійно вирішити проблеми із забезпеченням електроенергією.
Вітчизняні енергогенеруючі компанії виступають за обмеження імпорту електроенергії з Росії з тієї причини, що підприємства запаслися великою кількістю енергетичного вугілля. За словами Фента Ді, загальні запаси вугілля в Україні становлять 3,5 мільйони тонн. Більша його частина перебуває на складах чотирьох компаній, що генерують, НАК "Енергетична компанія України" - близько 2,5 мільйони тонн. Ще близько одного мільйона є в резерві на складах "Східенерго".
"Ясна річ, це вугілля потрібно реалізовувати, - відзначає Фент Ді. - Але чому не було активності в питанні виробництва електроенергії під час позапланової зупинки другого блоку на Хмельницькій АЕС"? Тоді для виконання балансу підприємства "Енергетичної компанії України" були змушені використовувати свій дорогий ресурс у міжопалювальний період, у той час як "Східенерго" зберігало свої запаси".
У той же час технічний директор "Східенерго" Олександр Нагорський вважає, що відмова від імпорту електроенергії важлива не тільки для виробників електроенергії, але й для вуглярів, транспортників і машинобудівників. "Уже сьогодні запаси вугілля на ТЕС у середньому на 45% більші від аналогічних запасів минулого року, - пояснює він. - Вся теплова генерація готова виробляти додаткові обсяги електроенергії, вартість якої буде нижчою від імпортної".
Севгіль Мусаєва
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас