Черняк: 30% алкогольного ринку може піти в тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черняк: 30% алкогольного ринку може піти в тінь

347
Антикризові закони, які пропонує уряд, заженуть алкогольний ринок в тінь. Таку думку висловив голова Ради засновників ТД "Мегаполіс" ТМ "Хортиця" Євгеній Черняк, коментуючи законопроект під номером 3309, який уряд вніс на розгляд до парламенту і який спрямований на мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України.
Він зазначив, що представники алкогольного ринку працюють з профільними комітетами Верховної Ради України для того, щоб їхні думки були почуті і відобразилися в антикризовому законопроекті уряду.
"Засідає експертна група, ми напрацьовуємо інтелектуальний продукт, щоб уряду було легко приймати рішення", - сказав він.
Якщо ж зауваження основних гравців алкогольного ринку не будуть враховані, виробники акцентують на тому, що держава може позбутися "акцизних грошей" і уряд повинен буде готувати гроші для соціальних компенсацій тим людям, які будуть скорочені.
"Це по галузі буде приблизно 50 тисяч чоловік", - зазначив Євгеній Черняк.
Він також звернув увагу на те, що якщо законопроект буде прийнятий, не виробники підуть в тінь, "а піде в тінь ринок".
"Легальні виробники не збираються йти в ринок, що б на ньому не відбувалося. Вони або взагалі не займатимуся цим бізнесом, або працюватимуть в правовому аспекті. Просто збільшиться кількість нелегальних виробників", - акцентував співрозмовник.
Він прогнозує, що близько 30% ринку може піти в тінь.
"За найближчих півроку близько 30% переміститься в тінь. Виробники залишаться там, де й були, а люди купуватимуть продукцію сумнівної якості, яку випускатимуть нелегальні виробники".
Нагадаємо, уряд подав до парламенту пакет антикризових законів, серед яких законопроект під номером 3309, спрямований на мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України. Цей законопроект містить в собі положення про підвищення ставок акцизного збору на спирт. Урядовці сподіваються на те, що завдяки фіскальним заходам, які передбачає цей проект закону, наповнюватиметься держбюджет.
Як заявив директор Асоціації "СОВАТ" Володимир Демчак, "великою новиною" стало те, що уряд пов'язує світову фінансову кризу (далі - МФК) з процесами, що відбуваються в лікеро-горілчаній галузі та інших виробничих галузях, пов'язаних з акцизами.
"Якщо сьогодні в рази підняти ставки акцизного збору, причому ввести ще ставки на інші товари, то цих грошей ну ніяк не вистачить, щоб підтримати фінансову систему України. Ми ніколи не були противниками підняття акцизу. Але розуміємо, від чого залежить збір акцизу. Перш за все він залежить від купівельної спроможності населення", - зазначив Володимир Демчак.
Він вважає, що піднімати ціни шляхом зростання ставок податків - абсолютно економічно не виправданий хід.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас