Нацбанк може позбутися ради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк може позбутися ради

2774
Уряд пропонує обмежити повноваження ради Національного банку України (НБУ), зберігши за нею лише можливість надання рекомендацій.
Така пропозиція міститься в урядовому законопроекті про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України. "З метою підвищення незалежності НБУ, установити, що рішення ради не можуть бути обмежуючими", - говориться в документі №3309.
Опозиція до ради давно сформувалася й у самому правлінні регулятора. Після травневого зміцнення офіційного курсу гривні з 5,05 грн./$1 до 4,85 грн./$1 рада наклала вето на рішення правління. Однак правління НБУ подолало вето ради і підтвердило своє попереднє рішення. Таким чином, єдина в історії спроба ради скористатися правом вето виявилася невдалою.
Правда, про необхідність взагалі ліквідувати раду заговорили лише днями. У вівторок керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький заявив: "Така рада Нацбанку не потрібна. Це політичний орган й орган, що займається лобіюванням інтересів великих експортерів". Голова НБУ Володимир Стельмах позавчора був більш м'який, заявивши лише, що вважає неприпустимим лобіювання галузевих інтересів або інтересів окремих підприємств у рамках діяльності ради.
Навіть колишній голова ради НБУ Анатолій Гальчинський вважає, що даний орган є малоефективною інституцією. "Рада комплектується, виходячи з політичних міркувань. Некваліфікована рада - це деструктивний фактор", - писав у червні пан Гальчинський. За його словами, рада не несе ніякої відповідальності за свої рішення. Крім того, у більшості країн світу центральні банки позбавлені подібних структур.
Діючі ж члени ради зі зрозумілих причин не підтримують ідею. Василь Горбаль вважає, що ідея скасувати раду або позбавити її повноважень - це дурість. "Уряд ніяким чином не відповідає на запитання, як реалізація цієї пропозиції допоможе протидіяти кризі",- заявив Горбаль. Одержати коментарі інших членів ради вчора не вдалося.
А поки раду не ліквідували або не позбавили повноважень, вона має намір провести позачергове засідання в найближчий понеділок, 27 жовтня. Порядок денний ще невідомий, але засідання явно буде присвячено питанням боротьби з наслідками фінансової кризи.
Склад ради НБУ
Геєць Валерій Михайлович
Гончаров Михайло Олександрович
Горбаль Василь Михайлович
Даниленко Анатолій Іванович
Клюєв Сергій Петрович
Колесников Борис Вікторович
Оніщук Микола Васильович
Поляченко Володимир Аврумович
Полунєєв Юрій Володимирович
Порошенко Петро Олексійович
Прасолов Ігор Миколайович
Саблук Петро Трохимович
Стельмах Володимир Семенович
Федоренко Анатолій Васильович
Яценюк Арсеній Петрович
Джерело: Нацбанк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас