Стельмах: Обмеження в банківській системі України можуть бути скасовані до 1 січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: Обмеження в банківській системі України можуть бути скасовані до 1 січня

Валюта
3409
Введені в жовтні обмеження на певні фінансові операції в Україні можуть бути скасовані до 1 січня, повідомив голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
"Я ніколи не розраховував, що вона (постанова №319) буде діяти шість місяців", - сказав він журналістам.
При цьому голова Нацбанку висловив надію, що обмеження будуть скасовані до нового року.
Як повідомлялося, НБУ постановою №319 з 13 жовтня ввів обмеження на дострокове вилучення депозитів, а також заборону на відхилення між курсом покупки та продажу готівкової іноземної валюти більш ніж на 5%. Крім того, НБУ встановив певні обмеження на активні операції банків. Такі заходи були вжиті для нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи і забезпечення стабільності банківської системи.
Голова НБУ також відзначив, що термін скасування обмежень почасти пов'язаний з вирішенням питання відновлення належної платоспроможності Промінвестбанку, у якому з 7 жовтня була введена тимчасова адміністрація. Ситуацію може поліпшити залучення стратегічного інвестора, додав Стельмах.
Разом з тим, за його словами, для відмови від обмежень необхідна і стабілізація ситуації в банківській системі в цілому. При цьому голова НБУ відзначив, що в жовтні відтік коштів з банківських депозитів склав майже 18 млрд грн.
Втім, підкреслив Стельмах, українська банківська система виявилася цілком стійкою до впливу міжнародної фінансової кризи. "Стан нашої банківської системи більш стабільний, ніж, як виявилося, у західних країнах", - сказав голова НБУ.
За його словами, підстави для такого висновку дає, серед іншого, порівняння співвідношень екстреної державної підтримки банків до ВВП у європейських країнах та Україні.
У зв'язку із цим він відзначив, що надійність банківської системи країни підвищила, зокрема, жорсткість вимог до кредитно-фінансових установ на початку поточного року.
Голова НБУ також повідомив, що, незважаючи на кризові явища, банки збільшили обсяг кредитів в економіку за 21 день жовтня на 3,4%, у тому числі кредити юридичним особам зросли на 2,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас