Чисельність держслужбовців буде скорочена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чисельність держслужбовців буде скорочена

2554
Президент Віктор Ющенко вчора запропонував скоротити чисельність державного апарату на 20%. Приводом для цього глава держави назвав фінансову кризу. Скорочення може торкнутися також співробітників секретаріату президента. Народні депутати і члени уряду піддали ідею Ющенка критиці.
Зокрема, народний депутат Василь Хара (Партія регіонів) назвав цю пропозицію порушенням права людини на працю, а міністр Кабінету міністрів Петро Крупко вважає, що більш ефективним було б скорочення кількості держорганів.
Учора під час засідання Ради національної безпеки та оборони президент Віктор Ющенко запропонував скоротити чисельність державного апарату на 20%. "Необхідно домогтися різкого скорочення нераціональних витрат, у тому числі і на утримання державного апарату. Це може оздоровити бюджетну політику, політику державних витрат", - підкреслив він.
За словами президента, скорочення держслужбовців повинне відбутися "на всіх рівнях влади - виконавчої, законодавчої, в органах місцевого самоврядування, а також у секретаріаті президента". Як повідомила учора керівник служби інформаційної політики СП Лариса Мудрак, в умовах фінансової кризи в президента "є всі підстави для такого кроку".
Слід зазначити, що можливе скорочення держслужбовців може стати ще однією ланкою в низці скорочень, що вже почалися в металургійній і машинобудівній промисловостях. Нагадаємо, на думку генерального директора Федерації роботодавців України Володимира Грищенка, незабаром у країні може з'явитися до 500 тис. безробітних.
Пропозицію президента розкритикували як народні депутати, так і члени Кабінету міністрів. Зокрема, голова парламентського комітету з питань соціальної політики і праці Василь Хара назвав цей крок "неправильним і безвідповідальним". "Це продовження так званої люстрації, що він (Віктор Ющенко) почав під час свого приходу до влади в 2005 році. Тоді були звільнені 20 тис. державних службовців. Це злочин. І сьогоднішні дії президента носять такий же характер",- сказав Хара.
Депутат відзначив, що Віктор Ющенко не зможе в такий спосіб протидіяти фінансовій кризі. "Не може одна людина вирішувати, позбавляти людей роботи чи ні. Це порушення права людини на працю. Якщо зараз ще звільнити держслужбовців, не буде кому соціально підтримати тих, хто залишився без роботи. Цього не можна допустити", - заявив Василь Хара.
Міністр Кабінету міністрів Петро Крупко вважає, що "у цьому випадку потрібно говорити про системні зміни, а не про чисельні". Він підкреслив, що зараз в Україні "міністерств більше, ніж у Росії". "Скажімо, є Міністерство промислової політики і є Національне космічне агентство, що також є центральним органом виконавчої влади. Однак подивіться, які підприємства перебувають у сфері управління одного та іншого - функції відомств дублюються. Можливо, треба все об'єднати?" - сказав Крупко. Він вважає, що куди ефективніше було б "скоротити невиправдано створений орган влади", ніж скорочувати співробітників. "Відомство має будівлю, автопарк і багато чого іншого - на його утримання витрачається величезна кількість державних коштів", - пояснив Петро Крупко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас