Кабмін дасть грошей на м'ясо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін дасть грошей на м'ясо

Аграрний ринок
908
Уряд надав тваринникам і птахівникам право на безпроцентні позики за рахунок бюджету. Однак в умовах фінансової кризи скористатися щедрістю чиновників інвесторам навряд чи вдасться.
Як стало відомо "ЭИ", прийняте на минулому засіданні Кабміну розпорядження передбачає "відшкодування процентної ставки за користування кредитом у розмірі 100%, передбаченої банком у кредитній угоді за користування кредитами за рахунок державного бюджету". Цілі, на які можуть залучатися такі кредити, - будівництво та реконструкція тваринницьких комплексів і птахоферм, закупівля техніки та обладнання.
"Іншими словами, всі програми розвитку, бізнес-програми підприємств, які будуть спрямовані на розвиток галузі тваринництва, будуть мати від держави здешевлення кредитів до повного відшкодування з державного бюджету кредитних ставок", - сказала Юлія Тимошенко.
Кошти на такі пільгові кредити в бюджеті є: після прийняття змін у головному кошторисі країни на 2008 р. для здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів передбачено 1650 млн. грн. (1350 млн. грн. із загального фонду держбюджету і 300 млн. грн. зі спеціального фонду).
У поточному періоді така щедрість може виявитися незатребуваною, вважають учасники ринку. "Якщо саме по собі розпорядження коментувати, то це відмінне рішення. Яке можна тільки привітати і яке буде підтримкою галузі, - говорить Олександр Бакуменко, голова ради директорів Союзу птахівників України. - Раніше з бюджету компенсували подвійну ставку НБУ - тільки якщо кредит залучався до 24% і тільки на нове будівництво". При цьому він підкреслив, що зараз кредити практично недоступні. "І не думаю, що зараз хтось ризикне вкладати гроші в новий інвестпроект. Усі стурбовані власною капіталізацією та думають як вижити", - говорить він.
Про низьку інвестиційну активність говорять і свинарі. "У цілому свинарство піднімається, продуктивність і поголів'я збільшуються. Але інвестиції, звичайно, не ростуть. Наприклад, у системі "Тваринпрому" зараз реалізується всього один проект у Харківській області, - заявляє Сергій Гнатюк, генеральний директор корпорації "Тваринпром". - Ті, хто вже залучив гроші, під дію цього розпорядження не підпадають, а нові інвестори навряд чи зараз будуть щось інвестувати". За його словами, причиною низької зацікавленості інвесторів є не тільки фінансова криза, але й великі обсяги імпорту іноземної продукції. "Тільки за вересень було завезено 35 тис. т, - говорить Гнатюк. - Я не думаю, що навіть пільгові умови кредитування простимулюють інвестиції, поки не вирішена проблема масованого імпорту".
Проблема імпорту все-таки хвилює й уряд - прем'єр підкреслила, що з моменту прийняття розпорядження Міністерство економіки, Міністерство аграрної політики, Антимонопольний комітет забезпечать проведення перевірок підприємств-імпортерів м'ясної продукції та вітчизняних виробників на відповідність цін імпортованої продукції і цін для внутрішнього споживача. До таких перевірок будуть залучені силові структури, які через два тижні повинні будуть представити інформацію на засіданні Кабміну.
Це розпорядження - частина задекларованої урядом ще влітку програми підтримки тваринницької галузі. Крім 100% компенсації по кредитах, ця програма передбачає пільговий режим сплати ПДВ при імпорті в країну техніки для тваринницьких комплексів, зниження мит на ввезення племінної худоби, спрощення дозвільних процедур для реєстрації та ведення бізнесу в сфері тваринництва і систему преференцій для функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас