Ризики банків України ускладнюються дисбалансом ліквідності та надлишком відділень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ризики банків України ускладнюються дисбалансом ліквідності та надлишком відділень

1777
Ризики українських банків ускладнюються дисбалансом ліквідності, валютним дисбалансом, розривами фінансування і надлишком відділень, вважають експерти аудиторсько-консультаційної компанії "Делойт енд Туш ЮСК" (Київ, Deloitte&Touche USC - входить у групу Deloitte Touche Tohmatsu).
"Досягнення банківського сектора супроводжувалися неефективністю і ризиками, які беруть під сумнів можливості його подальшого розвитку... Аналіз банківського сектора виявляє наявність певних структурних дисбалансів, які стримують розвиток і загострюють ризики, пов'язані з реалізацією стратегій, заснованих на долі ринку", - указується в дослідженні компанії, текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".
Відповідно до дослідження, за останні три роки стан ліквідності банків країни значно змінився: співвідношення довгострокових депозитів до довгострокових кредитів скоротилося з 2/3 в 2004 році до менше 1/2 на кінець 2007 року.
"Це результат щорічного подвоєння обсягу роздрібного кредитування", - відзначається в документі.
Крім того, за даними Deloitte&Touche USC, більше 60% роздрібних кредитів в Україні становлять довгострокові кредити в іноземній валюті, не забезпечені адекватними доходами позичальників в інвалюті. При цьому покриття довгострокових роздрібних кредитів в інвалюті довгостроковими депозитами в інвалюті скоротилося до 42%.
"Обмежений доступ до довгострокового фінансування навіть для дочірніх структур іноземних банків у силу домінуючої ролі долара США і режим регульованого валютного курсу приводять до ескалації ризику, пов'язаного з валютним дисбалансом, і негативно позначаються на подальшому розвитку роздрібного сегмента", - відзначається в дослідженні.
Відповідно до документа, іноземні банки виходили на український ринок в останні роки, в основному, шляхом покупки українських банків за завищеними цінами: основні угоди закривалися за ціною, рівною 5-6 капіталам українських банків. У той же час показник прибутковості активів банків, що поглинаються, був нижчим від середнього показника для групи порівнянних країн, а прибутковість капіталу - одна з найнижчих у регіоні.
"Подальший розвиток роздрібного сегмента - рушійної сили розвитку банківського сектора в останні роки, залежить від вирішення проблем з фінансуванням, ліквідністю і валютним дисбалансом. На сьогодні вирішення цих проблем утруднено тривалою світовою фінансовою кризою", - відзначається в документі.
За оцінкою Deloitte&Touche USC, у найближчі кілька років українські банки будуть прагнути поліпшити якість своїх доходів, зокрема, шляхом збільшення показника продажів продуктів на одного клієнта.
При цьому, відповідно до дослідження, поки якість доходів кредитно-фінансових установ країни досить низька через надмірну залежність від процентних доходів.
У цілому, за оцінкою компанії, банківський сектор країни перебуває на стадії перегляду своїх стратегічних цілей. "Банки, які фокусуються на якісних показниках зростання, а не на кількісних, закладають основу стійкої конкурентної переваги... Оскільки темпи зростання банківського бізнесу сповільнюються, банкам варто звертати більше уваги на підвищення ефективності ведення бізнесу. Період бурхливого розвитку, що дозволяв окупати високі витрати, закінчений", - підкреслюється в дослідженні.
Щодо мережі кредитно-фінансових установ у дослідженні відзначається, що показник кількості банківських відділень у країні на душу населення один із найвищих серед порівнянних країн: в Україні їх близько 375 на 1 млн жителів, тоді як у Польщі - близько 320. Однак бізнес-процеси українських банків децентралізовані і далекі від досконалості, що надає безліч можливостей для зменшення витрат.
За оцінкою Deloitte&Touche USC, банкам доцільно сфокусуватися на підвищенні централізації та ефективності бізнес-процесів, а також активізації використання ІT-технологій.
"ІТ-інфраструктура банків перебуває в жалюгідному стані, лише деякі банки в цій сфері додержуються структурованого підходу, заснованого на застосуванні кращих світових практик. Велика кількість погано інтегрованих і важко сумісних програмних продуктів та еволюційно розроблені автоматизовані банківські системи, які будуть не в змозі обробляти фінансові транзакції вже в найближчому майбутньому, характерні для більшості українських банків", - відзначається в дослідженні.
При цьому, відповідно до документа, в українських кредитно-фінансових установах працює найбільша кількість співробітників відносно активів банків серед групи порівнянних країн. При цьому спостерігається висока плинність кадрів і "роздутість" зарплат.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас