Нацбанк спутав долару шляхи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк спутав долару шляхи

Валюта
10963
Чергові інтервенції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку змогли знизити середній курс продажу долара до 5,10-5,15 грн/$. Втім, котирування долара на готівковому ринку залишалися високими (5,19/5,37 грн/$) незважаючи на вимогу НБУ знизити різницю між покупкою та продажем валюти до 5%.
Банкіри очікують продовження стабілізації курсу безготівкової валюти до 5,05 грн/$, але вважають, що готівковий долар продовжить рости через відсутність його "паперової" пропозиції. Ситуацію може виправити завезення Нацбанком валюти "у мішках", як це було в 2004 році.
Учора на міжбанківському валютному ринку долар США торгувався в межах 5,05/5,3 грн/$, повідомила інформаційно-дилінгова система UkrDealing.com. Мінімальні котирування були зафіксовані об 11.47 на рівні 5,0171/5,1740 грн/$, максимальні о 15.25 - 5,0732/5,3232 грн/$. Хоча о 14.50 Нацбанк заявив про продаж валюти по 5 грн/$ і задовольнив більшість заявок. За словами банкірів, більша частина угод поза торгами із НБУ укладалася з курсом 5,1-5,15 грн/$, хоча було кілька контрактів і по 5,08 грн/$.
Банкіри впевнені, що безготівковий долар стабілізувався і його курс продовжує зближатися з офіційним (4,92 грн/$). При цьому є надлишок валюти, що не виноситься на торги. "Хоча і була спокуса продати по 5,15-5,2 грн/$, я попросив трейдерів не продавати валюту, тому що невідомо, як буде далі продавати регулятор і коли нам самим буде потрібна валюта, - зізнався заступник голови правління 'дочки' закордонного банку, що побажав залишитися невідомим. - З жорсткістю вимог НБУ він нам не продасть по 5 грн/$, якщо ми самі будемо продавати за високим курсом".
Скарбники говорять, що ситуацію ускладнила прийнята в минулу суботу постанова №319, що забороняє їм продавати валюту клієнтам заради дострокового погашення зобов'язань. Цим же документом передбачено, що банк може перерахувати гроші за клієнтським контрактом одержувачеві тільки наступного дня після одержання платіжного доручення.
"Для покупки на міжбанку тепер потрібно дуже багато документів, і там весь попит задовольняє Нацбанк, - говорить директор казначейства одного з найбільших банків. - Тому велика маса заявок вихлюпується на вуличні обмінні пункти. А там попит і курс регулюються величезною нестачею готівкового долара".
За даними порталу Finance.ua, учора середній готівковий курс підвищився з 5,148/5,3499 грн/$ до 5,1889/5,3747 грн/$. Банкіри впевнені, що курс буде продовжувати рости незважаючи на обмеження постановою №319 граничних курсів покупки/продажу валюти 5%. "Ніхто не зобов'язував прив'язувати цей курс до офіційного, - пояснює один з банкірів. - Але, навіть виставляючи низький курс, ви не зможете за ним купити значний обсяг валюти. Скасовано покупку валюти під авансові платежі, заборонено дострокове виконання зобов'язань. Ми вважаємо це і забороною на дострокове погашення валютного кредиту. Повертається час мінял, які хіба що будуть не стояти на вулиці, а запропонують увійти в конкретний кабінет у банку".
Банкіри очікують подальших інтервенцій НБУ на міжбанку, завдяки яким зниження курсу безготівкового долара продовжиться. "Міжбанківський долар може котируватися близько 5,08/5,16 грн/$, і якщо не буде ніяких інших потрясінь, то під кінець року курс може опуститися до 5,05 грн/$", - сподівається заступник голови правління Родовід Банку Олександр Соболєв. Але є ризик, що готівковий ринок буде ще більше дестабілізований у листопаді після вступу в силу постанови №153, за якою клієнт сам буде вибирати обмінний курс валюти, подаючи банку свою заявку. "Єдине, що в такій ситуації може заспокоїти валютний ринок, - ввезення готівкової валюти Нацбанком, як це було в 2004 році", - заявив один зі скарбників.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас