Пігулка від паніки: депозити тимчасово недоступні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пігулка від паніки: депозити тимчасово недоступні

Кредит&Депозит
3350
Банківську систему вкотре рятують від краху. Спостерігаючи, як налякані історією "Промінвестбанку" вкладники вимітають з фінансових установ свої депозити, НБУ наважується на рішучі дії. Постановою від 11 жовтня він вводить мораторій на дочасну видачу депозитів, обмежує можливість нарощувати кредитний портфель і встановлює межове відхилення для курсу купівлі-продажу валюти. Чи захистять ці заходи банки та їх клієнтів від банкрутства, дізнавалася інтернет-газета "СЕЙЧАС".
За минулий тиждень фізичні особи вилучили з банків 3 млрд. грн. Процес ризикував набути риси епідемії - світова фінансова криза, банкрутства найбільших європейських фінансових установ, дочасні парламентські вибори не здатні додати населенню впевненості в завтрашньому дні. Рішення НБУ призупинити дострокову видачу депозитів на невизначений термін банкіри називають необхідним і навіть трохи запізнілим заходом. Втім, на думку експертів, мораторій скасують ще до кінця поточного року. Особливо ж нетерплячі вкладники мають всі шанси оскаржити рішення НБУ в суді.
Згадаємо революцію
Заборону на дочасну видачу депозитів інакше як надзвичайною не називають. Але подібна НС в Україні вже траплялася - восени 2004 року. 30 листопада НБУ видав схожу постанову, якою заборонив достроково виплачувати юридичним і фізичним особам кошти з депозитних договорів. Тоді мораторій вводився на місяць і виявився дуже дієвим заходом - ситуація стабілізувалася буквально протягом одного тижня, згадують фінансисти.
Сьогодні "хвороба" банківської системи повторюється, але в більш важкій формі. "В 2004 році очікувалося, що після виборів ситуація автоматично налагодиться. Тому можна було встановлювати мораторій на незначний період, до закінчення виборів. Зараз же політична ситуація хоч і впливає на банківську систему, але не є головною", - пояснив різницю експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Головним винуватцем фінансового нездоров'я стала горезвісна світова криза та неможливість залучати позики через кордон, про що вже писала. Зростання внутрішнього попиту на валюту призвело до різкого подорожчання долара на міжбанку і паніки в обмінках, що перекинулася і на депозитні вклади. На думку радника голови правління АБ "Укргазбанк" Олександра Охрименка, реакція НБУ в цьому випадку була навіть трохи запізнілою. "Вже на стадії галопуючого зростання курсу готівкового долара необхідно було проводити радикальні дії із "заспокоєння ринку", - заявив він.
Оскільки обставини кризи трохи відрізняються від тих, які викликала "помаранчева революція", заходи НБУ вживає інші, більш радикальні. Термін заборони на передчасну видачу вкладів вже не обмежений одним місяцем, НБУ регулює й інші сфери діяльності банків. Пункт 4.2 розпорядження передбачає, що межова різниця між курсом купівлі та продажу валюти не повинна перевищувати 5%, що повинно дещо втихомирити панічні настрої в українських обмінках. На відміну від 2004-го, розпорядження не містить рекомендації обмежити видачу готівки через банкомати до 1500 грн. на день. Навпаки, НБУ зобов'язує забезпечити безперебійне функціонування банкоматів і видачу готівки за картками інших банків.
Банкіри вірять у дієвість подібної пігулки від Нацбанку. "Думаю, під кінець року, коли ситуація стабілізується, цю постанову можна буде скасувати. Пік кризи ми вже пройшли", - заявив заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов.
Захисні засоби Нацбанку
Втім, є ймовірність того, що незадоволені вкладники спробують скасувати це розпорядження набагато раніше, ніж хоче Нацбанк і фінансисти. Як пояснив фінансовий експерт "Простобанк Консалтинг" Володимир Паюк, грамотний юридичний підхід в змозі допомогти повернути депозит достроково: "Господарський кодекс зобов'язує банки дотримуватися умов депозитного договору. А в кожному депозитному договорі є пункт про дострокове повернення депозиту".
Але навіть якщо суди приймуть кілька рішень з приводу окремо взятих випадків, масового характеру це не набуде і на долю постанови не вплине, вважає експерт. Юридичні особи навряд чи будуть звертатися до судів. У великих клієнтів є можливість, посилаючись на тимчасові незручності, одержати у фінансових установ більш вигідні умови на розміщення депозитів у майбутньому.
Крім того, на відміну від 2004 року, коли НБУ вводив пряму заборону на передчасну видачу депозитів, нинішнє розпорядження містить більш м'яке формулювання: "виконувати свої зобов'язання за всіма типами договорів про залучення коштів у будь-якій валюті тільки у випадку настання терміну завершення зобов'язань". Тобто, заборони як би і немає.
НБУ убезпечив не тільки себе від судів, але й банківський ринок від переділу. Крім обмеження щодо зняття депозитів, існує й обмеження щодо кредитування - у рамках існуючого кредитного портфеля. Таким чином, великі банки, які могли б скористатися ситуацією для видачі іншим установам невигідних кредитів, не в змозі цього зробити.
Підемо на одужання?
Експерти вважають, що подібні заходи НБУ наведуть порядок на банківському ринку протягом максимум двох-трьох тижнів. Саме тоді наступить термін остаточного розрахунку великих українських банків з боргами за кордоном. Але гарантією того, що подібне екстрене втручання не буде повторюватися регулярно, немає. "Ці заходи є унікальними і проводяться тільки в кризові часи. Питання в тому, що в нас часто трапляються кризи", - вважає Жолудь.
Уникнути потрясінь допомогла б державна підтримка сектора - наприклад, дозволити всім українським банкам мати необмежений доступ до кредитів НБУ з дисконтних ставок рефінансування. А ще - регулярне розміщення Мінфіном державних цінних паперів на внутрішньому ринку за ринковими умовами, резюмують фінансисти.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас