Роботодавці видали страшний прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роботодавці видали страшний прогноз

Казна та Політика
11059
Представники Федерації роботодавців України (ФРУ) учора повідомили про заходи, вжиті промисловими підприємствами у зв'язку із загостренням економічної кризи.
За даними ФРУ, ММК ім. Ілліча перейшов на чотириденний робочий тиждень, Алчевський металургійний комбінат відправляє своїх співробітників у відпустку, Харківський тракторний завод також розглядає аналогічні можливості.
Крім металургії та машинобудування подібна ситуація складається в будівництві і хімічній промисловості. На думку генерального директора ФРУ Володимира Грищенка, незабаром у країні з'явиться до 500 тис. безробітних. Однак керівники названих підприємств інформацію про скорочення спростовують.
Учора генеральний директор Федерації роботодавців України (дана організація об'єднує 584 підприємства) Володимир Грищенко повідомив про дії керівників найбільших металургійних підприємств країни щодо подолання економічної кризи.
За даними ФРУ, ММК ім. Ілліча перейшов на чотириденний робочий тиждень, Алчевський металургійний комбінат відправляє своїх співробітників у відпустку, такі ж заходи може вжити і Харківський тракторний завод. "Зниження обсягів виробництва в металургії і машинобудуванні відіб'ється на залізничних перевезеннях", - підкреслив керівник Харківського обласного об'єднання роботодавців, президент АТ УПЕК (індустріально-промислова група, що об'єднує машинобудівні підприємства на сході України) Анатолій Гіршфельд на спеціально скликаній прес-конференції. "Такі ж процеси незабаром можуть початися і в автомобільній промисловості", - додав заступник голови ради ФРУ Володимир Цибульський.
На думку керівництва ФРУ, в Україні очікується зниження зайнятості населення. "За збитками зазначених галузей можна впевнено прогнозувати скорочення персоналу. Ця цифра поки дуже приблизна, але через півтора-два місяці у нас буде близько 500 тис. безробітних", - сказав Грищенко, додавши, що уряду зараз у терміновому порядку потрібно вирішувати питання зайнятості людей, що втрачають роботу. "До звільнення робочої сили ми не готові - існуючі програми перепідготовки в центрах зайнятості не відповідають сьогоднішнім вимогам", - підкреслив генеральний директор ФРУ.
Слід зазначити, що керівники підприємств спростовують інформацію про скорочення. "Ніхто в нас нікого не звільняє. У Києві зараз, замість того щоб дійсно вирішувати проблеми металургійної галузі, розпускають чутки. Людей ми у відпустку не відправляємо і навіть зарплату платимо вищу, ніж передбачено колективним договором", - сказав заступник директора ММК ім. Ілліча Сергій Матвієнков.
У відділі кадрів Алчевського меткомбінату сформовану ситуацію в телефонній розмові коментувати відмовилися, повідомивши лише, що комбінат скорочень не проводить. Віце-президент "Індустріального союзу Донбасу", до складу якого входить Алчевський металургійний комбінат, Олександр Пилипенко поділився своєю думкою щодо економічної кризи: "Ця криза системна. Дана проблема торкнеться всіх, і мова тоді буде йти не про металургію або ситуацію в "Індустріальному союзі Донбасу", а про ситуацію в країні, схожу на ту, котра склалася в США в 1929 році. Думаю, незабаром в Україні кожен третій стане безробітним".
Учора ФРУ від імені представників українського бізнесу звернулася до президента Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, голови Нацбанку Володимира Стельмаха і секретаря Ради національної безпеки та оборони Раїси Богатирьової з вимогою "вжити невідкладних заходів щодо ліквідації тенденцій, пов'язаних з економічною кризою". Зокрема, роботодавці наполягають на створенні спеціального стабілізаційного фонду допомоги промисловим підприємствам, фіксації цін на електроенергію, а також на поверненні до практики використання податкових векселів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас