ОПЕК на засіданні 18 листопада обговорить вплив фінансової кризи на вартість нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК на засіданні 18 листопада обговорить вплив фінансової кризи на вартість нафти

Енергетика
163
Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) проведе позачергове засідання 18 листопада 2008р. у Відні.
На засіданні картелю буде обговорюватися вплив глобальної фінансової кризи на нафтові ціни, передає Associated Press.
ОПЕК побоюється зниження світового споживання нафти, що може спричинити фінансову кризу. Це означає, що картель може ухвалити рішення щодо скорочення квоти нафтовидобутку для того, щоб зупинити падіння цін на чорне золото.
Спадний тренд на світовому нафтовому ринку, що встановився з липня 2008 р., турбує декілька членів ОПЕК, чия економіка особливо залежить від високих цін на нафту. Недавно міністр нафти Ірану Голямхоссейн Нозарі заявив, що вартість бареля нафти нижче 100 дол. неприйнятна для експортерів. Напередодні голова Національної нафтової компанії Лівії Шукрі Ганем закликав нафтовидобувні країни скоротити виробництво, щоб "зупинити втрати в доходах".
Багато членів ОПЕК посилаються на високу собівартість видобутку нафти на складних родовищах як аргумент на користь необхідності цін вище 100 дол./бар. Зокрема, у вересні ц.р. іранські представники в ОПЕК озвучували цифру 70-80 дол./бар. як собівартість нафтовидобутку на низці нових родовищ. Однак кілька фахівців стверджують, що члени картелю лукавлять, таким чином, намагаючись зберегти надприбутки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас