Банкіри: Курс гривні може впасти до 6 грн/дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Курс гривні може впасти до 6 грн/дол.

Валюта
3555
Без підтримки Національного банку України (НБУ) курс гривні на міжбанківському валютному ринку до кінця поточного тижня може впасти до 6 грн/$, вважає голова правління ЗАТ "Дочірній банк Ощадбанку Росії" (Київ) В'ячеслав Юткін.
"Якщо Нацбанк вийде на міжбанк до кінця поточного тижня, то курс може повернутися до позначки 5,1-5,15 грн/$1, якщо не вийде, я не виключаю, що курс досягне 6,0 грн/$1. Зараз курс 5,8 грн/$1 - саме час регулятору виходити на ринок", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Банкір відзначив істотний вплив на курс панічних настроїв.
"На ринок у цей час найбільш сильно впливають не монетарні фактори та інфляція, а панічні настрої. Різка девальвація гривні підриває довіру населення до національної валюти", - відзначив В.Юткін.
Аналогічної точки зору дотримується заступник голови правління БМ Банку (Київ) Тарас Кияк.
"На даний момент ситуація на міжбанківському ринку складна. У деякі моменти складається враження, що ринку як торговельного майданчика не існує. На сьогоднішній день курс долара пройшов всі прогнозовані раніше рівні - і 5,05 грн/$, і 5,20 грн/$. Я не здивуюся, якщо ми закінчимо робочий тиждень на рівні 6 грн/$", - сказав він.
При цьому банкір пояснив, що на даний момент міжбанку доводиться працювати в умовах зростаючої потреби в доларовому фондуванні на тлі відсутності джерел надходження валютних ресурсів.
"Нестабільність на міжнародних ринках не дозволяє забезпечити надходження необхідного українському ринку обсягу доларового ресурсу. У той же час бізнес вимагає від банківського ринку великих обсягів валютних коштів для забезпечення поточних операцій і розрахунків по контрактах, включаючи істотні за розмірами оплати за використаний газ. Крім забезпечення інтересів бізнесу, банки повинні виконувати власні зобов'язання перед нерезидентами, що раніше розмістили кошти", - відзначив Т.Кияк.
За його словами, короткостроковим рішенням може стати вихід НБУ із продажем долара. "Такий хід дозволить стабілізувати ситуацію в цілому, що зупинить зростання курсу долара, а також зможе знизити вартість доларового ресурсу", - відзначив банкір.
Будь-яка нестабільність, за оцінкою заступника голови правління БМ Банку, шкодить роботі фінансових інститутів, а істотні зміни, що відбуваються в короткий період часу, можуть привести до дестабілізації ситуації і необоротних наслідків.
"Зараз ми перебуваємо на початковій стадії змін, тому хочеться вірити, що влада виробить програму дій, що дозволить стабілізувати ситуацію і контролювати її в майбутньому", - підкреслив Т.Кияк. Голова правління банку "Хрещатик" (Київ) Дмитро Гриджук також не виключає, що без втручання НБУ курс гривні найближчим часом може знизитися до 6,0 грн/$1.
"У цей час повинні бути валютні інтервенції регулятора. Якщо НБУ вийде на ринок, курс може повернутися до межі 5,0-5,25 грн/$1, якщо не вийде, курс може скласти 6,0 грн/$1 і піти нижче", - сказав він.
Банкір також гадає, що різка девальвація гривні обумовлена зменшенням надходження валюти від експортерів через несприятливу ситуацію на зовнішньому ринку, закриттям зовнішньоекономічних контрактів наприкінці року, а також панічними настроями.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас