Експерт: У найближчі два тижні курс гривні може впасти до 5,25-5,30 грн/дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У найближчі два тижні курс гривні може впасти до 5,25-5,30 грн/дол.

Валюта
1760
У найближчі два тижні курс гривні може впасти до 5,25-5,30 грн/дол., а курс гривні до євро коливатиметься в коридорі 7,0-7,3 грн/євро.
Такий прогноз РБК-Україна озвучив аналітик інвестиційної групи "Сократ" Михайло Сальников.
При цьому експерт відзначив, що головною причиною знецінення гривні на міжбанківському валютному ринку є підвищення попиту на американську валюту. "Початок йому був покладений наприкінці серпня, коли "Нафтогаз України" почав активно купувати валюту на міжбанку.
Зокрема, тільки до 10 вересня "Нафтогаз" викупив близько 1,5 млрд дол. (при щоденних обсягах ринку близько 200-300 млн дол.). Подібне підвищення попиту при фіксованій пропозиції значно девальвувало гривню і, як наслідок, українські активи, номиновані в гривні.
Цей факт разом з падінням фондового ринку в США викликав масовий вихід західних інвесторів з українських активів і підстебнув попит на валюту. Крім того, населення, що очікувало девальвації гривні, при перших сигналах до послаблення національної валюти почало скуповувати іноземну валюту, що спровокувало подальшу девальвацію гривні.
Також для розуміння причин поточної девальвації гривні слід враховувати, що у комерційних банків існують зовнішні боргові зобов'язання на загальну суму близько 35 млрд дол. Значні суми потрібно буде погасити вже в листопаді (Надра Банк - 230 млн, Укрсоцбанк - 200 млн, Райффайзенбанк Аваль - 200 млн). Загалом українські банки в IV кварталі повинні погасити більше 900 млн дол. зобов'язань.
Тому банки утримуватимуть валюту в найближчому майбутньому і не виходити на міжбанк. У той же час справи у експортерів йдуть не зовсім гладко - валютна виручка в III кварталі значно знизилася, тому пропозиція валюти на міжбанку з боку експортерів також впала. Низька пропозиція валюти на міжбанку обумовлює високий девальваційний тиск на гривню", - вважає він.
Сальников вважає, що подальший розвиток ситуації залежатиме головним чином від дій НБУ на міжбанку. "Тоді як Рада НБУ підтримує політику більш жорсткого валютного регулювання, керівництво НБУ схиляється до гнучкішої валютної політики.
Проте, ми очікуємо, що НБУ протягом жовтня може почати продавати валютні резерви і укріплювати гривню. Чи відбудеться це вже наступного тижня або до кінця місяця залежатиме від рішення окремих осіб у керівництві НБУ", - відзначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас