США загрожує різкий спад економіки, у Європи є шанси його уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США загрожує різкий спад економіки, у Європи є шанси його уникнути

Валюта
978
Імовірність різкого спаду економіки США залишається значною, у той час як Європа більш захищена від рецесії, вважає Міжнародний валютний фонд (МВФ).
"На основі порівняння поточного епізоду фінансового стресу з минулими епізодами можна зробити висновок про те, що залишається значна ймовірність різкого спаду в США", - говориться в аналітичній частині доповіді МВФ про перспективи світової економіки (World Economic Outlook).
Динаміка цін на активи в США, вартості кредитування в цілому, а також обсягу запозичень населення в період нинішнього фінансового стресу схожі з динамікою минулих періодів стресу, за якими ішли рецесії. Нейтралізуючими факторами, які можуть забезпечити деяку стійкість, є відносно міцні баланси корпорацій на початку кризи та агресивне пом'якшення грошово-кредитної політики.
"У зоні євро відносно міцне фінансове становище домашніх господарств забезпечує деякий захист від різкого спаду, незважаючи на значне підвищення цін на активи та обсягів кредитування напередодні фінансових потрясінь", - вважає МВФ.
На думку фонду, у цих умовах влада повинна вживати активні дії, спрямовані на подолання стресу і підтримку відновлення капіталу фінансової системи. Основні фінансові посередники, у тому числі брокери, дилери та інвестиційні банки, є провідниками фінансових шоків на реальну економіку, вказує МВФ. У зв'язку із цим він вважає важливим відновити капітальну базу цих організацій для сприяння пом'якшенню економічного спаду.
Незважаючи на деяке зниження цін на біржові товари останнім часом, багато основних факторів бума цін продовжують діяти, вважає МВФ. Зниження цін останнім часом пов'язане з перспективами уповільнення зростання світової економіки в 2008-2009 роках, збільшенням пропозиції нафти, а також подоланням дефіциту продовольства, що був викликаний погодними умовами, відзначає фонд.
"Однак обмеження пропозиції і низький рівень товарно-матеріальних запасів, цілком ймовірно, збережуться протягом деякого часу, а інерція попиту у великих країнах з ринком, що формується, залишається стійкою", - говориться в доповіді. У результаті ціни на біржові товари залишаться на високому рівні за історичними мірками, але "зі значними можливостями для їхньої мінливості", вважає МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас