Полювання на відьом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полювання на відьом

Фондовий ринок
689
Держава включилася в боротьбу з фінансовими спекуляціями на фондовому ринку. Держкомісія цінних паперів і фондового ринку розмістила на сайті для обговорення учасниками ринку проект положення про запобігання маніпулюванню на фондових біржах. Суть положення полягає в тому, що Комісія пропонує біржовим майданчикам установити граничне відхилення ціни кожної угоди від попередньої на рівні 1%.
На думку членів комісії, цей захід потрібний для того, щоб запобігти будь-яким спекулятивним діям на фондових майданчиках. Якщо межу 1% буде подолано, біржа буде мати можливість провести внутрішнє розслідування. На думку директора департаменту методології та регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексія Тарасенка, передбачається введення граничних відхилень між курсами біржових і позабіржових угод. Це робиться для того, щоб такого величезного розкиду цін, що є зараз на фондовому ринку, надалі не було.
Проте Тарасенко уточнив, що Комісія не має права нав'язувати подібні обмеження, а цією пропозицією лише хоче встановити показник, за яким біржі необхідно буде додатково розглядати питання для визначення причин цінової нестабільності.
Учасники ринку неоднозначно сприйняли ініціативу Комісії, вважаючи, що нові норми істотно знизять ліквідність нашого ринку. "Що стосується конкретної пропозиції щодо встановлення граничних відхилень однієї угоди від попередньої на рівні 1%, то такого немає навіть на розвинених, набагато більш ліквідних ринках, - говорить начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман. - Така вимога суперечить здоровому глузду і логіці ринку. Навіть на менш волатильному валютному ринку можливі денні коливання більше 1%. А що говорити про український ринок акцій, по багатьох акціях якого проходить усього кілька угод на рік?" "І як у такому випадку діяти торговцям, які виставляють на біржі котирування на покупку і продаж? Розраховувати по 1% від ціни попередньої угоди і чекати поки їх хтось акцептує, щоб пересунутися ще на 1%", - задається питанням експерт.
На думку учасників ринку, навіть якщо Комісія має право і повноваження втручатися в діяльність бірж, то без консультацій з учасниками ринку таке втручання буде виглядати як рухи слона в посудній крамниці. Такі рішення, на їхню думку, повинні прийматися на зборах наглядової ради і Держкомісії не варто розпорошуватися на дрібні норми та рішення, а думати більш глобально.
Ірина Зоря, президент ПФТС
Боротьба з маніпулюванням на ринку - важливе і складне завдання для будь-якого регулятора. Але поняття "маніпулювання" визначено у світових фінансах досить чітко. Це угоди купівлі-продажу цінних паперів з метою імітації, фальсифікації ділової активності для спонукання інвестора до покупки-продажу. Проект Комісії передбачає, що маніпулюванням є купівля-продаж цінних паперів без зміни власника, що є дуже грубим порушенням, і в ПФТС строго карається.
Але в положенні ДКЦПФР поняття "маніпулювання" серйозно розширене, і маніпулюванням може бути і подача на біржу недостовірної інформації про реквізити юридичної особи, і покупка великого пакета з метою наступного продажу за вигідною для учасника ціною, що становить, на мій погляд, предмет професійної діяльності учасника. Що ж стосується відхилення цін, то положення говорить про те, що зміна на 1% ціни відкриття торговельної сесії від ціни закриття попереднього дня і зміна на 1% ціни закриття від ціни відкриття поточної торговельної сесії вважається результатом маніпулювання. Але така зміна ціни може бути результатом ринкових процесів і корпоративних дій, і чого завгодно, включаючи політичні події, раптову інформацію на світових і міжнародних ринках, події у парламенті.
Такого роду обмеження зміни курсу акцій протягом дня застосовується на низці світових бірж (не на всіх) і використовується тільки для обмеження волатильності ринку. На ПФТС використовується такий показник, і якщо за торговельну сесію курс відхиляється від ціни попередньої сесії на 10%, торги по цьому цінному паперу припиняються.
Наприклад, на деяких європейських біржах подібний показник теж дорівнює 10%. Проект повинен бути, звичайно ж, істотно перероблений, ПФТС готує свої пропозиції для Комісії, засновані на міжнародній практиці і реаліях українського ринку.
Олексій Харченко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас