Путін представив новий пакет антикризових заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін представив новий пакет антикризових заходів

700
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін оголосив про нові заходи для підтримки національної фінансової системи. Зокрема, Путін пообіцяв, що уряд через Банк розвитку (ВЭБ) допоможе рефінансувати зовнішні борги російських компаній і банків на суму до $50 млрд. і спростить рефінансування банків через ЦБ. Так само прем'єр-міністр оголосив про готовність уряду відшкодовувати частину збитків банків від операцій на міжбанківському ринку за рахунок ЦБ.
"Для підтримки ринку міжбанківського кредитування ЦБ буде дозволено укладати угоди з деякими банківськими організаціями на відшкодування частини збитків, що виникли при кредитуванні інших кредитних організацій, якщо такі збитки виникнуть", - цитує Путіна Інтерфакс.
"Передбачається дозволити Центробанку видавати кредити комерційним банкам без застави, це підтримає банківський ринок необхідною ліквідністю", - передає слова прем'єра ІТАР-ТАРС. При цьому Путін відзначив, що зараз Мінфін здійснює подібні операції з 28 банками, маючи на увазі аукціонне розміщення коштів бюджету на депозити. "У випадку реалізації коло банків буде значно ширше. Кредитні ризики повинні бути мінімізовані, і Центробанк буде стежити за фінансовим станом цих організацій", - відзначив Путін.
Проблему відсутності доступу до зовнішніх боргових ринків уряд і ЦБ вирішать за допомогою держкорпорації Банк розвитку (ВЭБ). Рефінансувати будуть борги, що утворилися до 25 вересня 2008 року.
"Будь-який російський банк або компанія зможуть звернутися у ВЭБ для одержання кредиту для погашення заборгованостей перед іноземними кредитними організаціями. При цьому умови повинні бути ринковими. Центробанк на суму виданих Вэбом кредитів розмістить депозити у Внешэкономбанке і загальний ліміт такої суми не буде поки перевищувати $50 мільярдів ", - цитує Путіна РІА Новости.
Аналітики позитивно оцінюють запропоновані заходи. " Це очевидне визнання факту, що в банків, яким потрібні гроші, недостатня кількість потрібної якості застави для рефінансування боргу. Виділення грошей - досить спірна ініціатива, але для публічних компаній гарна новина, виходить, що ризики рефінансування для них стали набагато менші", - цитує Reuters думку економіста Інвестбанку Траст Євгена Надоршина.
"Те, що $50 млрд. буде погашено без вилучення із кредитної системи, це дуже добре. Значить небезпека credit crunch і погіршення кредитної якості портфелів може минути, що повністю змінює ситуацію. Кредитування без застави - це як регулярну практику я б не робив. Це не дуже гарна практика - її можна використовувати у виняткових випадках", відзначає голова ради директорів МДМ-банку Олег Вьюгін.
Аналітик Уралсибу Леонід Сліпченко також "позитивно" оцінює оприлюднені заходи, відзначаючи, однак, що "це дуже серйозні кроки... [і] поки рано робити висновки - із приводу механізму поки нічого невідомо".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас