Долар росте до євро і ставить рекорди до фунта на фоні поглиблення кредитної кризи у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар росте до євро і ставить рекорди до фунта на фоні поглиблення кредитної кризи у Європі

Валюта
1937
Курс американського долара росте в понеділок до євро та фунта після націоналізації Bradford & Bingley у Британії, підтримки Fortis урядами країн Бенілюкс і відкриття кредитної лінії Hypo Real у ФРН, повідомляє агентство Bloomberg.
Темпи падіння фунта до долара під час торгів стали рекордними за 16 років (з 16 вересня 1992 року) - 2,6%, до $1,7959 за фунт; на 16:14 МСК фунт стерлінгів коштував $1,8026. Курс англійської валюти знижується і до євро після оголошення про скорочення кількості схвалених іпотечних угод у Великобританії в серпні.
Британський банк Bradford & Bingley став третім за рік банком, що не впорався із кризою, і другим, що перейшов під контроль уряду Великобританії. Роздрібний підрозділ банку купує іспанський Banco Santander.
Відповідно до інформації міністерства фінансів Великобританії, Santander заплатить порядку 612 млн фунтів стерлінгів ($1,1 млрд) за покупку підрозділів банку, що здійснюють роздрібні операції, включаючи залучення коштів клієнтів на депозити.
Котирування євро до долара впали, після того як влада Бельгії, Нідерландів і Люксембургу виділила 11,2 млрд євро ($16 млрд) для підтримки найбільшої бельгійської фінансової компанії Fortis, вартість акцій якої обвалилася минулого тижня на 35%.
Бельгія купить 49% бельгійського бізнесу банку за 4,7 млрд євро, Голландія заплатить 4 млрд євро за таку ж частку в нідерландській частині Fortis. Люксембург надає 2,5 млрд євро у вигляді кредиту, зобов'язання по якому можуть бути конвертовані в 49% акцій люксембурзького підрозділу банку.
Події понеділка "підірвуть довіру інвесторів до євро та активів в єврозоні", стверджує фахівець із валютної стратегії з Bank of Tokyo-Mitsubishi Лі Хардман у Лондоні. Він стурбований тим, що владв Великобританії і Європи в цілому воліє розбиратися з наслідками кризи, а не вживати запобіжних заходів.
Лідери республіканців і демократів у Конгресі та президент Джордж Буш після тривалих переговорів погодили основні деталі плану порятунку фінансової системи США, що передбачає викуп у банків неліквідних активів на $700 млрд. Долар почав рости до японської валюти після заяви сенатора Гаррі Рейда, що палата представників розгляне програму подолання кризи в понеділок, а Сенат проголосує по ній до 1 жовтня.
"Сформовані на сьогоднішній день умови забезпечують долару підтримку, - вважає валютний аналітик Calyon у Лондоні Дарунка Махер. - Минулого тижня ми не були впевнені в тому, що план порятунку буде затверджений. Але позитивне рішення про його реалізацію зіграє на користь долара".
Долар до євро на 16:15 у понеділок котирувався на рівні $1,4349 проти $1,4498 вранці того ж торговельного дня.
Курс до японської валюти склав на 16:15 106,12 ієни за долар у порівнянні з 106,01 ієни на закриття торгів у Нью-Йорку в п’ятницю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас