Ставки на світових грошових ринках знову б'ють рекорди - банки побоюються чергових банкрутств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки на світових грошових ринках знову б'ють рекорди - банки побоюються чергових банкрутств

Валюта
1122
Ставки на світових грошових ринках у понеділок знову підскочили - цього разу вартість кредитування в євро виросла до рекордного рівня за три місяці, тому що банки побоюються чергової хвилі банкрутств, повідомило Bloomberg.
Середня ставка пропозиції кредитних ресурсів членами Європейської банківської федерації першокласним позичальникам EURIBOR виросла на 10 базисних пунктів - до 5,24% - максимуму із червня, оголосила в понеділок Європейська банківська федерація.
Лондонська міжбанківська ставка пропозиції LIBOR по тримісячних доларових кредитах виросла до максимуму з 18 січня - 3,88% (місяць тому вона становила 2,81%).
Ставки ринку МБК активно ростуть уже два тижні, починаючи з банкрутства Lehman Brothers. Така динаміка показує, що зусилля центробанків зі стабілізації грошових ринків не увінчалися успіхом навіть після того, як Конгрес США виробив єдину позицію щодо $700-мільярдної програми викупу проблемних банківських активів для подолання кризи.
У понеділок стало відомо про націоналізацію урядом Великобританії банку Bradford & Bingley, підтримку владою Бельгії, Нідерландів і Люксембургу фінансової компанії Fortis, а також про надання банку Hypo Real Estate Group кредитної лінії групою німецьких банків під гарантії з боку держави.
"Ситуація залишається вкрай напруженою, і ліквідність випаровується на очах, - говорить експерт BNP Paribas SA Патрік Жак. - Після подій з Fortis становище лише ускладниться, тому що люди бояться чергових жертв".
Спред LIBOR-OIS, тобто різниця між ставками по доларових кредитах на три місяці і "овернайт", підскочив на 19 базисних пунктів - до рекордного значення за увесь час його вимірювання - 219 базисних пунктів; 25 вересня показник уперше дійшов до 200, протягом 12 місяців, що закінчилися 31 липня 2007 року, до початку кредитної кризи, його середнє значення становило 8 базисних пунктів.
Обсяги пропозиції на ринку МБК завжди скорочуються до кінця кварталу, тому що компанії завершують торговельні операції і "підчищають" баланс.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) буде проводити спеціальні кредитні аукціони до кінця цього року, заявив у понеділок офіційний представник ЄЦБ.
ЄЦБ вирішив провести спеціальні операції з рефінансування банків, метою яких є поліпшення загальної ситуації з ліквідністю в банківській системі єврозони, говориться в прес-релізі банку.
У понеділок ЄЦБ виділив $30 млрд для розміщення через кредити "овернайт". Процентна ставка буде плаваючою, обсяг розміщення не визначений. У вівторок ЄЦБ також запропонує банкам кошти на термін до 7 листопада 2008 року.
За 29 вересня ЦБ Японії та Австралії влили в грошові ринки своїх країн більше $20 млрд.
Так званий TED-спред - різниця між тримісячним LIBOR та аналогічними за терміном державними облігаціями США - піднявся до 303 базисних пунктів у понеділок, минулого тижня він злітав до 317 базисних пунктів, поставивши рекорд за увесь час вимірювання показника, а місяць тому становив 110 базисних пунктів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас