У Лондоні чекають ослаблення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Лондоні чекають ослаблення гривні

Валюта
7715
Лондонські котирування безпоставкових форвардів на гривню злетіли до позначки 6,15 грн./$1. За даними валютних дилерів декількох банків з іноземним капіталом, протягом минулого тижня котирування NDF по гривні на лондонському ринку підскочили на 10%.
"У спокійному стані різниця між курсом долара на міжбанку і курсом по NDF становить до 10% вгору або вниз, залежно від очікувань ревальвації та девальвації. Зараз же ця різниця перевищила 20%", - говорить скарбник одного з банків.
Це означає, що найбільші українські імпортери побоюються стрибка курсу долара, але, не маючи імпортних контрактів, змушені через уповноважені банки (з іноземним капіталом) купувати форварди та страхувати свої валютні ризики. Купують NDF також і банки з іноземним капіталом, які хеджують уливання капіталу від материнських банків.
У той же час імпортери, що мають контракти, активно скуповують під них валюту, що також збільшує тиск на курс гривні і стимулює її девальвацію. Цю інформацію "i" підтвердив один із членів правління Нацбанку. У свою чергу, експортери трохи стримують обсяги продаваного валютного виторгу в надії на подальше зростання курсової рентабельності. "Це нормальна поведінка суб'єктів ЗЕД у періоди нестабільності на валютному ринку", - говорить чиновник. За його словами, НБУ аналізував стан ринку NDF і вважає його обсяги по гривні близькими до нуля.
Банкіри стверджують, що Нацбанк неправий. "Тільки сьогодні відбулися угоди більш ніж на $50 млн. по річних NDF, причому мінімальна була на рівні $3 млн.", - заявив у четвер один зі скарбників. Він підкреслює, що ситуація підсилює тиск на валютний ринок в Україні і може викликати ланцюгову реакцію. "Експортери також бачать котирування NDF і з їхнім зростанням будуть скорочувати продаж валютного виторгу. Виходить, що небажання Нацбанку показати ринку свою позицію зі стримування курсового коридору стимулює девальвацію гривні", - вважає банкір.
У Нацбанку відповідають, що про девальвацію говорити некоректно. "Відтік нерезидентного капіталу, що стимулює зростання курсу долара, відбувається тільки з фондового ринку. Але цей відтік мінімальний. За нашими даними, протягом минулого та цього тижня з фондового ринку було виведено не більше $150 млн. Приводу для занепокоєння поки нема, а поточну ситуацію я б охарактеризував як спробу спекулянтів заробити на Нацбанку і деяких гравцях ринку (імпортерах)", - говорить член правління НБУ.
Банкіри все-таки бачать привід для занепокоєння. "Розрив між офіційним і ринковим курсом уже досить великий, щоб не стимулювати девальвацію та інфляцію. Відсутність НБУ на ринку викликає втечу від гривні до долара", - вважає голова правління "Ощадбанку Росії" В'ячеслав Юткін. Банкір не виключає, що подальше мовчання Нацбанку викличе скачки курсу до позначки 5,15-5,2 грн./$1. Справедливим курсом на сьогодні пан Юткін вважає курс 5,06-5,1 грн./$1. Голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник також вважає нинішній курс гривні на міжбанку справедливим, але при цьому додає: "Надалі, після стабілізації ситуації, я бачу перспективи для зміцнення гривні".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас