Американці знайшли "ліки" проти фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці знайшли "ліки" проти фінансової кризи

Казна та Політика
2277
700 мільярдів доларів - така ціна "ліків" для американської фінансової системи. Саме стільки запропонував виділити міністр фінансів США Генрі Полсон на порятунок економіки країни. Ці кошти будуть направлені на викуп "поганих" боргів для очищення балансів фінансових компаній.
Ще наприкінці позаминулого тижня ця новина сколихнула всі фондові ринки світу. У п'ятницю 19 вересня індекси акцій багатьох країн показували рекордне зростання: американський Dow Jones виріс на 3,9%, англійський FTSE 100 - на 9,3%, японський NIKKEI 225 - на 3,3%, російський РТС - на 22,4%. Індекс ПФТС у той день відрізнився рекордним зростанням у своїй історії - плюс 14,4%.
Весь минулий тиждень настрій інвесторів в основному залежав від майбутньої долі все тих же 700 мільярдів доларів. Справа в тому, що на початку тижня представники конгресу та сенату США жорстко розкритикували "план Полсона". "Те, що було запропоновано республіканцями, абсолютно неприйнятно. Це не буде працювати. Я вважаю, їм варто почати все заново і співробітничати з нами (демократами. - ред.)", - заявив голова банківського комітету сенату Крістофер Додд. Природно, такі заяви змусили засумніватися учасників ринку в тому, що парламентарії погодяться виділити бажані 700 мільярдів. Розпродаж акцій, що пішов за цим, не змусив себе довго чекати: фондові індекси в багатьох країнах упевнено рушили вниз.
Єдине, що надало підтримку ринкам у середині тижня, так це рішення інвестиційного гуру Уоррена Баффета вкласти 5 мільярдів доларів у привілейовані акції банку Goldman Sachs. Після таких дій багато учасників ринку повірили, що інститути фінансової системи США витримають потрясіння. Адже як показує 50-річний інвестиційний досвід Баффета - він помиляється дуже рідко.
Якщо говорити про український ринок акцій, то він зараз у значній мірі залежить від поведінки провідних фондових індексів світу. "Україна зараз просто повторює динаміку світових ринків. Правда, минулого тижня значно зменшилася емоційна складова й український ринок став менш волатильним", - говорить керівник інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко. На його думку, значну роль у заспокоєнні ринку зіграло рішення ради ПФТС обмежити терміни постачання і розрахунків за проведеними угодами трьома днями.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас