До Нового року росіян очікує чергове подорожчання продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До Нового року росіян очікує чергове подорожчання продуктів

Казна та Політика
192
З початку року ціни на продукти харчування в Росії виросли на 12,2%. Такі дані опублікувала Федеральна служба державної статистики (Росстат). "Реальні доходи, якими володіють росіяни такі, що це зростання не викличе соціально-економічної напруженості", - заспокоює головний економіст КК "Фінам Менеджмент" Олександр Осін.
Але все пізнається в порівнянні: у країнах Європейського Союзу за той же період ціни на продовольство виросли всього на 3%. Варто, щоправда, зробити поправку на рівень інфляції, що, за оцінками аналітиків, саме укладається в 8-9-процентну різницю.
Тим часом головні сюрпризи ще попереду. Згідно із прогнозами учасників ринку, чергового подорожчання росіянам варто очікувати наприкінці цього року.
Поки ж, за минулі вісім місяців, найбільше в Росії подорожчали хлібобулочні вироби та крупи - на 21,6%. Слідом ідуть овочі - 19%, олії і жири - 17,8%, цукор і кондитерські вироби - 13,7%, м'ясо та м'ясопродукти - 12,5%.
У країнах Євросоюзу - схожа картина, тільки з поправкою на рівень подорожчання. Тут теж у лідерах хлібобулочні вироби, які виросли в ціні на 5,5%. Олії і жири подорожчали на 5,3%, м'ясопродукти - на 4,1%. Втім, у Росії в ЄС є гідні конкуренти. Так, у Латвії ціни на олії і жири підскочили з початку року аж на 23%, а в Литві м'ясо стало дорожчим на 18,1%.
Є й привід порадіти: за останній місяць ціни на продукти харчування в Росії навіть знизилися на 0,5%, приблизно такі ж цифри й у Євросоюзі. Правда, пояснюється це сезонним фактором: на зниження цін вплинуло масове надходження на ринок плодоовочевої продукції. Овочі подешевшали в російських магазинах і на ринках у середньому на 15,6%, а фрукти - на 3,2%. Падінням цін це здешевлення ніяк не назвеш, та й продовжиться воно недовго: сезон закінчується. А от чи вплинуло на підсумкове зростання цін на продукти харчування втручання держави - поки питання. Нагадаємо, у першій половині року після різкого стрибка цін на продукти першої необхідності влада змусила оптовиків і рітейлерів заморозити ціни на деякі види товарів - яйця, молоко та інші. "Думаю, що ці рішення не сильно вплинули на динаміку зростання цін, - вважає Олександр Осін. - Усе в загальному залишалося в рамках трендів, які були".
"Варто враховувати, що поки що ми одержали дані тільки за перші вісім місяців поточного року. Головне зростання цін ще попереду, думаю, що в чотири місяці, що залишилися, ціни на продукти харчування виростуть як мінімум на 7% без урахування рівня інфляції", - міркує гендиректор ТОВ "Фінекспертиза" Агван Мікаєлян.
Відмітимо, що торішній стрибок цін, після якого уряд ввів заходи для "заморожування", також відбувся точно наприкінці року.
За матеріалами:
gzt.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас