Ціни на нафту, метали і зернові падають у вівторок на тлі загострення фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафту, метали і зернові падають у вівторок на тлі загострення фінансової кризи

Фондовий ринок
836
Ціни на нафту, метали і зернові падають у вівторок на тлі загострення фінансової кризи в умовах банкрутства Lehman Brothers і зниження рейтингів AIG, повідомляє агентство Bloomberg.
Вартість нафти опустилася нижче $92 за барель після максимального дводенного падіння майже за чотири роки на побоюваннях, що криза на Уолл-стріт послабить глобальну економіку і приведе до скорочення попиту на паливо та сировинні товари.
"Ми бачимо просто тотальну паніку, - відзначає директор азіатського підрозділу Hudson Capital Energy у Сінгапурі Джонатан Корнафель. - Інвестори активно скорочують свої позиції по нафті".
Ціна жовтневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на торгах в електронній системі Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) у вівторок становить $91,56 за барель, що на $4,15 (4,3%) нижче від підсумкового котирування 15 вересня.
З початку 2008 року вартість нафти впала на 4,4%, з моменту досягнення рекордних $147,27 за барель 11 липня - на 38%.
Бензин з постачанням в жовтні дешевшає другий день підряд. Під час торгів у вівторок його ціна опустилася на 3,3% - до $2,4762 за галон.
"Котирування були занадто високими, оскільки ми чекаємо початку рецесії і, відповідно, скорочення попиту", - відзначає президент Cameron Hanover Inc. Пітер Бьютель. - Нафта більше не є "надійною гаванню".
Ціни на мідь, золото і платину на біржових торгах у вівторок також знижуються.
Золото дешевшає, оскільки інвестори почали активний продаж цього дорогоцінного металу на побоюваннях, що ситуація на кредитному ринку може погіршитися.
"Як тільки почалася криза, інвестори поспішили почати продаж всіх своїх активів, будь це золото чи щось ще, щоб отримати грошові кошти", - сказала представник Standard Bank Asia Елісон Чу.
Ціна на золото з негайним постачанням на торгах у Сінгапурі у вівторок знизилася до $775,85 за тройську унцію. Срібло з негайним постачанням подешевшало до $10,78 за унцію.
Ціна на платину на торгах у Токіо знизилася до мінімальної позначки за 32 місяці на очікуванні, що банкрутство Lehman знизить попит на дорогоцінні метали, а також підніме курс ієни відносно долара.
Серпневі ф'ючерси на платину на торгах у Токіо подешевшали на 7,1% - до $1107 за унцію (3717 ієн за грам), ціна платини з негайним постачанням знизилася на $53,25 - до $1126,25 за унцію.
Ціна на мідь на азіатських торгах падає другий день підряд на очікуваннях подальшого уповільнення економічного зростання. "Те, що відбулося в США, є шоком для всієї фінансової системи, тому в найближчі дні активні продажі кольорових металів на ринку продовжаться", - вважає представник Haifu Futures Co.
Мідь із постачанням через 3 місяці на торгах у Лондоні подешевшала до $6820 за тонну, грудневі ф'ючерси на біржі в Шанхаї знизилися в ціні на 4% - до 53180 юанів за тонну.
"Попит на мідь досить стійкий, а пропозиція продовжить бути обмеженою - це буде сприяти зростання цін", - відзначають експерти.
Алюміній на торгах у вівторок подешевшав на 1,6% - до $2526 за тонну, цинк подешевшав на 2,7% - до $1715 за тонну, свинець - на 3,2%, до $1790 за тонну, нікель - на 3,1%, до $17550, олово - на 2,8%, до $18900.
Ф'ючерсні контракти на кукурудзу з постачанням в грудні подешевшали на 2,2%, соя - на 2,5%, пшениця - на 1,5%.
Значення індексу Reuters/Jefferies CRB, у розрахунок якого входять ціни 19 сировинних товарів, упало в понеділок на 3,3% - до 348,26.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас