Тимошенко сподівається на створення в Україні власного ядерно-паливного циклу до 2015р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко сподівається на створення в Україні власного ядерно-паливного циклу до 2015р

Енергетика
301
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко розраховує, що до 2015 року Україна налагодить власний ядерно-паливний цикл.
Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", про це прем'єр-міністр повідомила на прес-конференції в селі Олексіївка Кіровоградської області в четвер після участі в мітингу з нагоди видобутку першої вагонетки уранової руди державним підприємством "Дирекція підприємства, створюваного на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд".
"Сьогодні до Дня шахтаря в нас в уряді разом з колективом Новокостянтинівського родовища є подарунок - це початок будівництва власного ядерно-паливного циклу, що забезпечить енергобезпеку держави і дозволить нашій атомній промисловості забезпечити власним ядерним паливом і на 100% власною урановою рудою атомні електростанції", - сказала Тимошенко.
Прем'єр відзначила, що для налагодження циклу до 2015 року необхідно забезпечити істотне фінансування. Зокрема, Тимошенко повідомила, що в змінах у держбюджет на 2008 рік на фінансування видобутку урану передбачається виділити 300 млн грн, з яких 80% направити саме на розробку Новокостянтинівського родовища.
Вона також відзначила, що уряд розраховує закласти в бюджет на наступний рік не менше 1 млрд грн для надання державних гарантій під інвестиції в розробку уранових руд.
Тимошенко висловила впевненість у тому, що Новокостянтинівське родовище уранових руд дозволить забезпечити половину від потреби України в урановій руді. Вона також висловила надію на те, що промисловий видобуток руд на базі родовищ почнеться з 2010 року.
Новокостянтинівське родовище уранових руд в 1995-2006 р. перебувало на балансі держпідприємства (ДП) "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Навесні 2006 року воно було передано на баланс ДП "Дирекція підприємства, створюваного на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд", створеного Мінпаливенерго спеціально для його розробки.
Експлуатаційні запаси Новокостянтинівського родовища, затверджені Державною комісією із запасів в 1998 році, становлять близько 100 тис. тонн природного урану. Родовище розкривається вертикальними шахтними стовбурами, частина з яких уже пройдена. Глибина відпрацьовування запасів першої черги - 700 м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас