Банки занесли у проблемний список — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки занесли у проблемний список

2967
Число проблемних американських банків в II кварталі виросло на 30%, до 117, а їхні активи - в 2,5 рази, до $78 млрд.
Проблемні активи досягли вже такого розміру, що якщо ці банки все-таки збанкрутують, то грошей спеціального фонду не вистачить для повернення всіх депозитів. Втім, нової ескалації банківської кризи в США аналітики поки не чекають.
Федеральна корпорація США зі страхування внесків (FDIC) повідомила, що в II кварталі число проблемних банків США збільшилося з 90 до 117 - найбільший показник із середини 2003 року, а їхні активи виросли з $26 млрд до $78 млрд. FDIC вносить банки в проблемний список за допомогою "техаського коефіцієнта" - відношення безнадійних кредитів до акціонерного капіталу і резервів для відшкодування втрат по позиках. Якщо цей показник перевищує 100%, то банк піддається ризику банкрутства. Голова FDIC Шейла Бейр заявила, що "у міру збільшення проблем у кредитному секторі в списку проблемних установ опиниться ще більше банків".
При цьому обсяг коштів спецфонду FDIC для погашення збитків збанкрутілих банків знизився з $52,8 млрд до $45,2 млрд. Так, FDIC повідомила про збільшення витрат на виплати вкладникам збанкрутілого IndyMac з початкового діапазону $4-8 млрд до $8,9 млрд. IndyMac став найбільшим зі збанкрутілих американських банків і другим за розміром банківським банкрутством в історії США - його активи становили $32 млрд, а на депозитах лежали $19 млрд. Ще вісім збанкрутілих у США за останній рік банків були в основному невеликими регіональними, як канзаський Columbian National Bank (активи - $750 млн).
Однак різке збільшення числа банкрутств, навіть дрібних і середніх банків, може стати для FDIC серйозною проблемою. За словами пані Бейр, FDIC може не вистачити коштів, щоб розплатитися за зобов'язаннями цих банків. В інтерв'ю The Wall Street Journal вона заявила: "Я не виключаю можливості того, що ми звернемося до довгострокової кредитної лінії міністерства фінансів". Для зміцнення фонду FDIC планує з жовтня збільшити внески, які платять найбільші банки.
Експерти вважають, що американська криза не буде активно прогресувати. "Американська система вже пройшла кризу на 80%, але її не пройшли ще інші країни", - упевнений голова правління Родовід Банку Денис Горбуненко. "ФРС почала рефінансувати навіть інвестиційні банки, чого не зобов'язана була робити, - відзначає голова ради директорів КУА "Інвестиційний капітал України" Валерія Гонтарєва. - Але це означає, що ФРС може посилити вимоги до інвестбанків, що змінить всю структуру інвестиційного бізнесу у світі".
На думку пана Горбуненка, банківський світ очікує чергова хвиля консолідації капіталу. "Визначальну роль будуть грати ті регіони, де генерується cash, - говорить він. - Вони і почнуть скуповувати банки". Радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко впевнений, що великі азіатські банки, що вклали активи в американські, також будуть зазнавати збитків, а тому - фіксувати прибуток, розпродаючи акції. "Будуть укрупнюватися європейські банки, - говорить він. - Головний висновок, що зробить світова система, - всім фінансовим інститутам доведеться жити за свої кошти".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас