Корпоративні емітенти регіону ЕМЕА мають хороші позиції ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корпоративні емітенти регіону ЕМЕА мають хороші позиції ліквідності

Кредит&Депозит
151
Fitch Ratings вважає, що корпоративні емітенти з регіону Європи, Близького Сходу та Африки (EMEA) у цілому мають гарні позиції ліквідності, чому сприяють невикористані безвідкличні кредитні лінії банків на відміну від деяких компаній з Азіатсько-тихоокеанського регіону, які покладаються на короткострокові відкличні банківські кредитні лінії.
В аналітичному дослідженні "Аналіз ліквідності компаній Європи, Близького Сходу та Африки, а також Азіатсько-тихоокеанського регіону" (Corporate Liquidity Study - EMEA and Asia Pacific), присвяченому позиціям ліквідності в 2008 році, Fitch відзначає, що результати аналогічні тим, що були отримані торік з перевагою ризиків, обумовлених ситуацією з ліквідністю в конкретних компаніях, а не проблемами з ліквідністю, характерними для якого-небудь сектора (у дослідженні розглядається порядку 220 компаній, що мають рейтинг "BBB" або нижче).
"Компанії в країнах з розвиненою економікою проводили успішне планування і забезпечили дешеві три- і п'ятирічні безвідкличні банківські кредити, - відзначає Джон Хеттон, голова відділу кредитної політики групи з корпоративних емітентів. - Однак ми гадаємо, що ризик ліквідності стане більш істотним в 2010 р., коли настане час рефінансувати банківські кредити, отримані в 2006 і в 2007 р., а ступінь погіршення економічного середовища стане більш помітним в результатах діяльності компаній".
"Крім того, компанії, які не виходили на ринок облігацій у надії на те, що ціни повернуться на рівні 2007 р., можуть бути змушені прийняти потенційно більш високі ціни по облігаційних позиках/банківських кредитних лініях", - додає Дж.Хеттон.
"Якщо деякі ринки облігацій як і раніше будуть відкриті з перервами, це створить недостатньо передбачувану ситуацію для компаній, які недавно провели угоди злиття і поглинання з концентрацією рефінансування заборгованості приблизно в 2010 р. й які зволіли б переведення боргових зобов'язань на балансі без прийняття нової заборгованості", - відзначається в повідомленні агентства.
Fitch вважає, що з погляду терміновості структури боргу, консервативні компанії, швидше за все, зволіють емісії облігацій для такого переведення боргу замість того, щоб повністю використати існуючі дешеві банківські кредитні лінії. Це пов'язано з тим, що банківські кредитні лінії можуть стати більш дорогими при продовженні, що буде відображати вимоги банків щодо підтримки капіталу і погіршення кредитного середовища. Поки фінансові організації на розвинених ринках виконують зобов'язання щодо відкритих безвідкличних кредитних ліній. Однак компанії, які хотіли б одержати які-небудь послаблення умов, можуть зіткнутися з тим, що переговори про це виявляться нелегким завданням, це буде недешевим варіантом, а згодом існуючі ковенанти можуть бути посилені і можливості із залучення невикористаних коштів по кредитних лініях зменшені.
"На таких ринках, як Китай, Японія, Росія, Південна Корея і Туреччина, ліквідність у корпоративному секторі (особливо з обмеженим одержанням коштів за рахунок прибутку) залежить від благополуччя банків і продовження співробітництва з банками, з якими є устояні відносини. Однак недавні події свідчать про те, що при втраті довіри в банківському секторі відбувається швидка переоцінка сформованої практики", - говориться в прес-релізі.
"У міру продовження зниження цін на акції, коли конкурентні покупці, що мають кошти, знову шукають можливості придбань, деякі програми викупу акцій були скорочені або скасовані для того, щоб забезпечити настільки необхідний запас фінансування. На відміну від 2007 р., коли скорочення програм викупу акцій було б незвичайним явищем, сьогодні гравці ринку позитивно оцінили б здатність компаній зберігати кошти, одержувані за рахунок прибутку", - відзначається в повідомленні.
У звіті Fitch звертає увагу на компанії, на рейтингах яких негативно позначаються проблеми з ліквідністю, а також на підсекторах, у яких зберігається стурбованість у плані ліквідності (зокрема, російські телекомунікаційні та будівельні компанії). У деяких країнах корпоративні емітенти надмірно покладаються на слабкі банки, і рейтинги таких компаній стримуються рівнями рейтингів тих організацій, які забезпечують їм капітал. У звіті наводиться список компаній з найбільш несприятливими показниками ліквідності (найчастіше це компанії з Китаю, Індії та Росії, які мають стратегічні активи і деякі з яких користуються перевагами за рахунок підтримки з боку материнської структури/держави).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас