Банки відмовляються від пільгової іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відмовляються від пільгової іпотеки

Кредит&Депозит
1110
Великі банки один за одним відмовляються від спільних з Державною іпотечною установою програм пільгового кредитування. Взяти іпотечний кредит з низькою ставкою 10-12% річних стало практично нереально. Однак у деяких банках пільгові кредити під 14-19% річних у гривнях поки ще дають.
З великих банків, що співробітничають з Державною іпотечною установою (ДІУ), призупинили видачу кредитів за програмою пільгової іпотеки ПриватБанк, Укрсоцбанк, Правекс-банк, "Райффайзен Банк Аваль", Укрексімбанк, ПУМБ, Укргазбанк, "Хрещатик", Актив-банк та інші банки. У будь-якому разі, про це нам повідомили співробітники їхніх call-центрів.
Підкреслимо, що, наприклад, ПриватБанк та Актив-банк входили у свій час до списку лідерів за обсягом рефінансованих іпотечних кредитів.
"Гаряча лінія" самого ДІУ минулого тижня взагалі була відключена. У прес-службі цього відомства "Деньгам" розповіли, що програма рефінансування іпотечних кредитів продовжує працювати, але через обмеженість ресурсів Іпотечна установа фінансує в першу чергу ті кредити, які були видані під ставку не більше 15% річних у гривнях (рекомендована ДІУ ефективна ставка).
Таких же на ринку, де ставки по звичайних гривневих іпотечних позиках вже підскочили до 19-25% річних, залишилося небагато. Зараз номінальні ставки по кредитах, що рефінансує ДІУ, становлять від 13,9% до 19% річних. При цьому комісія за оформлення такого кредиту сягає 2-6% його суми. Раніше на ринку можна було знайти пільгові кредити за програмою ДІУ з ефективними (!) ставками 10-12% річних, що було навіть вигідніше від валютних позик. Реклама із зазначенням цих ставок дотепер висить на сайті ДІУ, однак умови, м'яко кажучи, застаріли.
Говорять банки
Самі банкіри, які призупинили видачу кредитів "від ДІУ", неохоче коментують ситуацію. Але лейтмотив відмов у видачі кредитів один - дорожнеча ресурсів на ринку. "Коли ставка рефінансування ДІУ була підвищена до 13,5%, працювати за цією програмою стало просто безглуздо. Особливо якщо врахувати, що ДІУ "рекомендує" нам не піднімати ставку вище 15%. Ця маржа не покриває навіть прямі витрати", - розповів "Деньгам" банкір, який побажав залишитися неназваним.
Прокоментувати ситуацію офіційно погодилися тільки в банку "Хрещатик". "Банк не припиняв роботу з ДІУ (видача кредитів припинена тимчасово). ДІУ має зобов'язання перед банком. Однак запропонований варіант з фінансування програми кредитування здається нам економічно невигідним", - повідомила "Деньгам" заступник голови правління банку "Хрещатик" Ірина Скирчук.
Дорога пільга
Нагадаємо, що одержати кредит, що рефінансує ДІУ, може далеко не кожен позичальник. По-перше, необхідний досить значний власний внесок - 25-30% вартості житла. По-друге, для оформлення пільгового кредиту необхідно мати повністю підтверджений офіційний дохід. І ніяких винятків!
Та все-таки, якщо порівнювати умови пільгового і звичайного гривневого кредитування, вигоди очевидні навіть з урахуванням високих банківських комісій. "У кожному разі, ставки по кредитах, що рефінансує ДІУ, і зараз на 3-5 процентних пунктів нижчі від ставок за звичайними програмами житлового кредитування в національній валюті, тому вони залишаються затребуваними", - відзначає начальник відділу іпотечного кредитування Родовід-банку Олена Алфьорова. Відзначимо, що в Родовід-банку відповідна номінальна ставка як і раніше 15%.
А от порівняння з доларовою позикою зараз вже не на користь програм ДІУ. Середні ставки по валютних позиках - 13,5-17% річних, тобто майже такі ж, як і по "пільгових" кредитах. При цьому в банкірів не настільки твердий підхід до оцінки платоспроможності позичальника: вони згодні розглядати не тільки його офіційні доходи, але й додаткові.
Швидше за все, згортання банками іпотечних програм з ДІУ вплине на ставки по гривневій іпотеці. Тепер їх вже нічого не стримує. Не виключено, що до кінця року вони виростуть ще більше, а позичальники масово "перемкнуться" на кредити у валюті.
Де дешевше?
Порівняльна таблиця кредитних ставок по іпотечних кредитах
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас