Звіримо час за Варшавою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звіримо час за Варшавою

Фондовий ринок
705
Провідні фондові біржі стурбовані консолідацією та скуповують конкурентів, а європейські країни намагаються на цьому заробити - польський уряд виставив на продаж контрольний пакет Варшавської фондової біржі. Як відгукнеться варшавська приватизація в Україні?
Польща квапиться приватизувати свою фондову біржу в найкоротший термін (називається четвертий квартал 2008 року). З усіх країн ЄС тільки на Мальті й у Польщі фондова біржа належить державі. 99-а відсотками Варшавської фондової біржі володіє Міністерство держмайна Польщі.
Розмови про приватизацію біржі велися з 2004 року, коли польський уряд вперше заявив про вибір консультанта з приватизації фондового майданчика, що повинен був визначити, за яким сценарієм буде проходити приватизація WSE. Тоді експерти називали два можливих варіанти розвитку подій: стратегічний альянс із закордонною біржею та публічне розміщення акцій.
Причому питання більше стосувалося участі самої держави в процесі формування національного фондового ринку. У випадку вибору на користь стратегічного інвестора, держава повинна була б відмовитися від домінуючої ролі, щоб не створювати конфлікт інтересів. В іншому випадку - при публічному розміщенні акцій WSE - у держави була б можливість залишити в себе хоча б міноритарний пакет.
31 липня польський уряд оприлюднив змінену офіційну стратегію приватизації Варшавської фондової біржі. Остаточний вибір припав на публічне розміщення акцій. "Поточна стратегія припускає більш глибоку приватизацію WSE. Ми плануємо запропонувати інвесторам від 60,57 до 65,67%. Даний пакет буде реалізований через Варшавську фондову біржу в четвертому кварталі поточного року", - заявив глава польського Міністерства держмайна Олександр Град.
Розміщення передбачається провести двома траншами. Перший транш (публічна оферта) складе пакет з 25-35% акцій. Вони не будуть мати права голосу, але будуть гарантувати інвесторам виплату дивідендного доходу. Дана пропозиція буде призначатися польським інституціональним і приватним інвесторам.
Другий транш (приватне розміщення) - приблизно від 30,67 до 35,57% акцій будуть запропоновані міжнародним організаціям, у числі яких найбільші міжнародні інвестбанки.
"Це рішення дозволить державі зменшити свою частку в WSE нижче 50% і в той же час володіти більш ніж 50% голосуючих акцій", - говорить Олександр Град.
"Ця не фундаментальна зміна в нашому підході до приватизації WSE, це скоріше регулювання стратегії регіонального розвитку Варшавської фондової біржі. Ми спостерігаємо інтерес великих міжнародних інвестиційних банків та інвестиційних фондів до придбання акцій WSE, - прокоментував заступник міністра держмайна Михал Хичевскі. - Зміни потрібні були для того, щоб поглибити приватизацію й збільшити інтернаціоналізацію WSE, що зможе реалізувати нашу стратегію побудови регіонального фінансового центра Центральної та Східної Європи".
Президент WSE Людвик Соболевські у своїх коментарях до стратегії приватизації вказав на те, що WSE не можна розглядати з погляду звичайної компанії, виставленої на приватизацію, тому що біржа відіграє важливу роль у розвитку польського ринку капіталу. "Оприлюднена стратегія являє собою обережну й раціональну приватизацію WSE, усуваючи ризики, пов'язані з подальшим баченням розвитку Варшавської фондової біржі", - заявив Людвик Соболевські.
Основне завдання польський уряд бачить у створенні великого, ліквідного й надійного ринку цінних паперів не тільки Польщі, але й регіону ЦСЄ. Причому загальна капіталізація ринку, включаючи Варшавську фондову біржу, центральний реєстр пропозицій (Central Offering Table) та альтернативні торговельні платформи (Alternative Trading Platforms), повинна відповідати європейським середнім показникам, тобто становити приблизно 50% від ВВП.
Однак, незважаючи на свої незначні розміри в порівнянні з провідними європейськими біржами, Варшавська фондова біржа останнім часом перетворилася в один з ринків IPO у Європі, що найбільше динамічно розвиваються. Якщо не брати до уваги LSE, що вважається абсолютним лідером у цій області, тільки біржі Euronext й WSE можна з упевненістю назвати найбільш активними європейськими гравцями на ринку IPO. На думку аналітиків, вступ Польщі до Євросоюзу збільшує інтерес іноземних інвесторів до польського ринку. І цей інтерес не буде слабшати протягом найближчих декількох років, що у свою чергу може сприяти успішній інтеграції WSE в європейський ринок цінних паперів. А при тому обороті, якого досягла WSE зараз, їй довго не протриматися в ролі незалежного ринку. Це розуміє й держава, яка у новій стратегії приватизації звела нанівець всі можливі спроби недружнього поглинання.
А от закордонна активність WSE цілком з'ясовна: вершки з ринку самої Польщі біржа вже зняла. За підсумками декількох років поспіль WSE посідає перше місце за числом IPO серед бірж Центральної та Східної Європи. При цьому з 364 емітентів (травень 2008 року), акції яких торгуються у Варшаві, іноземних поки тільки двадцять п'ять (з них дві українських компанії), однак їхня сумарна капіталізація становить 133 млрд. євро проти 126 млрд. євро, на які потягнули 339 польських компаній.
Глава Варшавської біржі Людвик Соболевські впевнений, що іноземці ще прийдуть: "Ринок, щоб бути успішним, повинен забезпечувати ефективні механізми для торгівлі й розміщення капіталу та бути cost efficient для користувачів. Все це є в WSE". Причому загальну вартість розміщення у Варшаві топ-менеджери WSE називають нижче, ніж у Лондоні, - 6% від суми розміщення проти 10-18%. При цьому левину частку плати на WSE, на відміну від LSE, одержують консультанти. Сама ж біржа за доступ до основного котирувального списку бере 0,03% від розміру емісії плюс 3000 злотих (ледве менше $1,5 тис.) одноразово, а щорічна плата становить всього 0,02% від ринкової вартості компанії.
Український інтерес
Українці до процесу приватизації польського фондового майданчика мають свій інтерес. В Україні в партнерстві з біржею "Іннекс" Варшава створює майданчик, на якому планує впровадити більш звичний для західних інвесторів режим торгів. Тому від приватизації біржі залежить, яку роль відведуть нові акціонери для біржі "Іннекс". Поки представники біржі говорять про надання українським компаніям-емітентам, насамперед малої й середньої капіталізації, доступу до міжнародного капіталу без необхідності проходження за межами України процедури листинга.
"Використовуючи міжнародні стандарти, WSE прагне стати надійним та прогресивним майданчиком для торгівлі цінними паперами, що забезпечить міжнародним інвесторам доступ до інвестиційних можливостей України", - говорить Людвик Соболевські. WSE планує надати українській біржі торговельну систему й систему поширення інформації, а також поділитися досвідом у створенні торговельних майданчиків для малих і середніх компаній, що розвиваються.
З іншого боку, початок процесу приватизації WSE дозволить ринку довідатися більше інформації з покупки WSE української біржі "Іннекс". Саме в інвестиційному проспекті можна буде довідатися більше докладні плани з розвитку української біржі, а також вартість та умови придбання її 25%-ого пакета акцій. Раніше обидві біржі оприлюднили лише інформацію про колишніх власників придбаного пакета.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас