Вступна кампанія: результати не оголошують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вступна кампанія: результати не оголошують

615
Практично всі бюджетні місця на популярних спеціальностях у кращих вузах країни зайняті пільговиками. Абітурієнти з високими балами із зовнішнього тестування опинилися за бортом.
У міністерства немає даних
До нашого великого подиву, директор департаменту вищої освіти Міносвіти Ярослав Болюбаш дотепер не має у своєму розпорядженні дані про кількість пільговиків, зарахованих до українських вузів. "Їх буде стільки, скільки й торік", - сказав він. Однак скільки пільговиків було торік, Болюбаш відмовився повідомити. Але кількість пільговиків, які вступили, Міносвіти можливо перерахує до кінця вересня. "До 30 серпня йде зарахування, - говорить Болюбаш. - До 10 вересня вузи будуть подавати статистику. Дав би Бог, щоб ми ці дані до 20 числа обробили".
Хто приховує
Один з провідних вузів країни - Київський національний університет імені Тараса Шевченка - приховує дані про пільговиків, які вступили в альма-матер. Телефон приймальної комісії не відповідає. Члени комісії на чолі з відповідальним секретарем терміново пішли у відпустку. "Зараз інформацію про зарахованих пільговиків ніхто не може дати, - відповіли нам у приймальні юридичного факультету вузу, куди вдалося додзвонитися. - Тому що всі, хто працював у приймальній комісії, вже у відпустці. Після 26 серпня звертайтеся". Довідатися про пільговиків у декана факультету або його заступника теж виявилося нереально, адже вони - також у відпустці.
Багато вузів відмовляли в інформації, посилаючись на відсутність статистики. "Цифрові дані не можемо вам надати, тому що такої статистики не ведемо", - повідомили у Львівському національному університеті імені Івана Франка.
Відповідальний секретар Донецького національного університету Валентина Дроботенко відмовилася надавати нам інформацію про пільговиків телефоном. "Приходьте, із задоволенням поспілкуємося, - сказала Дроботенко. - Я на місці. А телефоном відмовляюся що-небудь говорити". До речі, секретар завірила: інформація, що цікавить нас, вивішена на університетських стендах, і вона вже давно передана до міністерства.
Хто не приховує
На юридичному факультеті Харківського національного університету імені Василя Каразина біля половини з 40 бюджетних місць зайняті пільговиками. Як повідомили в приймальній комісії вузу, точну кількість пільговиків вони назвати не можуть, "тому що пільговики щодня забирають документи". За словами представника приймальної комісії, днями троє вступивших поза конкурсом відмовилися від навчання на юридичному факультеті, оскільки "подавали документи скрізь, де можна було", і мабуть, зупинили свій вибір на іншій спеціальності або іншому вузі.
Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана на 1150 бюджетних місць прийняв 155 пільговиків. У тому числі на юридичному факультеті з 100 бюджетних місць 15 зайняли пільговики.
Свого роду рекордсменом серед престижних українських вузів можна вважати Національний університет "Києво-Могилянська академія" (НаУКМА). "Могилянка" на 510 бюджетних місць прийняла всього 13 пільговиків. З них 10 зараховані на престижні факультети: п'ять пільговиків будуть одержувати освіту за фахом "економічна теорія", троє стануть фінансистами, двоє - юристами.
Волинські пільговики
Інформацію про кількість зарахованих пільговиків без проблем надали у Волинському національному університеті імені Лесі Українки. "Якщо торік у нас було 27 сиріт та інвалідів, то в цьому - 136", - повідомила проректор з навчально-виховної роботи університету Ірина Констанкевич.
"На юридичний факультет на 30 бюджетних місць зараховано 28 пільговиків, - говорить Андрій Слащук, відповідальний секретар Волинського державного університету. - З 28 "пільгових" абітурієнтів 11 - інваліди та діти-сироти, 10 - абітурієнти з підготовчого відділення, два абітурієнти пройшли за співбесідою".
Економічний факультет цього вузу виявився менш популярним у луцьких пільговиків: сюди на 24 державні місця мали щастя вступити аж 7 "непільгових" студентів.
До речі, ректор цього університету один з небагатьох, хто зазнав кари по закінченні вступної кампанії.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас