Білорусія вимагає перегляду контракту з Газпромом на постачання газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія вимагає перегляду контракту з Газпромом на постачання газу

Енергетика
256
Білорусія наполягає на підписанні додаткової угоди до договору про ціноутворення з газу у зв'язку з істотною зміною обставин, заявив на прес-конференції в п'ятницю в Мінську перший заступник прем'єр-міністра Білорусії Володимир Семашко.
"Під час підписання тієї угоди (31 грудня 2006 року - ред.) ми опиралися на російський прогноз зміни ціни на нафту, що передбачав її зниження. Оскільки й у російському, і в білоруському цивільних кодексах є статті про те, що договір може бути змінений або розірваний у зв'язку з істотними змінами обставин, ми пропонуємо сісти за стіл переговорів і або розірвати договір, що неприпустимо, або доповнити, щоб прийти до цивілізованого рішення (щодо ціни на газ для Білорусії - ред.)", - заявив В.Семашко.
Як підкреслив перший віце-прем'єр, у цей час Білорусія та Росія перебувають "на стадії переговорів".
В.Семашко також відзначив, що, "якщо на початку 2008 року ціна на газ для Білорусії становила $119 за 1 тис. куб. м., то зараз ми перейшли до ціни $127,9, що буде до кінця року".
Перший віце-прем'єр відзначив, що, якщо відштовхуватися від підписаної угоди і визначеної нею формулі ціни на газ, то Білорусію може очікувати різке зростання цін, оскільки у світі ростуть ціни на енергоресурси. Тим часом він звернув увагу на те, що в новому кабінеті міністрів Росії є намір відкласти перехід на принцип рівнодохідності ціни на газ від реалізації на всіх ринках з 1 січня 2011 на 2014-2015 роки. В.Семашко пояснив, що в Росії вважають, що "якщо слідувати раніше зазначеній стратегії, то в ніч на 1 січня 2011 року Росії доведеться подвоїти ціни на енергоносії, що буде для неї катастрофою". Перший віце-прем'єр підкреслив, що "Росія сповільнить траєкторію (рух до рівнодохідності цін - ред.), і в нас з'являється аргумент, чому нам, маленькій країні, можна істотно підняти ціну?".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас