Росію звинуватили у використанні зерна як дипломатичної зброї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росію звинуватили у використанні зерна як дипломатичної зброї

Аграрний ринок
388
Газета The Financial Times звинуватила Росію в намірі використовувати пшеницю як дипломатичну зброю. У такий спосіб видання прокоментувало звістку про те, що Міністерство сільського господарства РФ створить найбільшого експортера зерна на базі державного "Агентства з регулювання продовольчого ринку" (ВАТ АПР).
The Financial Times вважає, що сформувавши організацію, що, як передбачається, через чотири-п'ять років стане контролювати більше половини експорту російської пшениці, Росія набуде вплив, схожий на вплив "Газпрому" на світовий ринок газу. Видання також згадує, що у своєму внутрішньому звіті Міністерство сільського господарства США висловило стурбованість створенням російського експортера. Чиновники вважають, що вплив АПР поставить під загрозу діяльність приватних виробників, що активно розвиваються, а саме створення корпорації стане "гігантським кроком" назад у радянську епоху.
Нагадаємо, про створення держкомпанії-експортера на основі ВАТ АПР стало відомо 7 липня. Відповідно до концепції Мінсільгоспу, АПР одержить на свій баланс акції 28 компаній з участю держави, у тому числі Новоросійського комбінату хлібопродуктів і шести елеваторів. Сукупна вартість переданих пакетів може досягти 300-400 мільйонів доларів.
Ще в 2007 році Росія виступила із пропозицією організувати структуру для координації світової торгівлі зерном - своєрідну "зернову ОПЕК". Пропозицію Росії вже підтримали Україна та Казахстан.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас