Невизначеність на ринку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невизначеність на ринку нафти

Фондовий ринок
321
Думки провідних політиків та економістів, а також учасників торгів на нафтовому ринку щодо подальших перспектив вартості “чорного золота” сильно розділилися. Протягом останніх 18 місяців вартість нафти постійно зміцнювалась, демонструючи лише незначні й короткострокові корекції цін.
Протягом 10-ти з останніх 11-ти місяців нафта досягала історичних максимумів. У цей період велися розмови про те, що на ринку формується так званий “нафтовий міхур”, що і сформувався через присутність на ринку великої кількості спекулятивного капіталу й призвів до сильного перекуплення нафти. Так, дійсно, зростання цін на нафту частково було викликане спекулянтами, але в першу чергу вартість нафти виросла через зростання реального попиту на енергоносії.
Тому, якщо зараз і спостерігається корекція цін, то навряд чи вона буде такою ж і довгостроковою і глибокою, як припускають багато хто з аналітиків. Відразу після того, як ціни скоректувались до поточних рівнів - у район 123.25 - 126.25, ті фахівці, які заявляли, що ціни на нафту виростуть до 170 - 200 дол. за барель і вище, зараз у корені переглянули свої позиції.
Зараз більшість на ринку очікує зниження цін у район 100 - 110 дол. за барель. Навіть президент ОПЕК Шакиб Хелиль, який ще місяць тому очікував зростання цін у район 200 дол. за барель, а у випадку розпалення конфлікту між США та Іраном і до 400 дол., на даний момент заявляє про те, що ціни на нафту, швидше за все вже до кінця поточного року, впадуть до рівня 70 - 80 дол. за барель. Причиною такого падіння цін на нафту глава ОПЕК бачить у зниженні світового споживання нафти та нафтопродуктів.
На даний момент нафта ввійшла в короткостроковий діапазон - 123.25 - 127.50. У випадку пробиття цього діапазону вниз, може виникнути новий спадний імпульс до мінімальних рівнів за останні 12 тижнів - 121.25 дол. за барель марки Brent. Подальше зниження цін буде сильно обмежено цим рівнем. Не варто виключати, що з поточних рівнів ціна почне зміцнюватись. Метою зростання будуть попередні історичні максимуми на 148.40. Більше довгострокові цілі на 170 дол. за барель.
Дані припущення про подальше зростання цін мають все-таки більше підстав, ніж падіння до 100 або навіть 70 дол за барель. По-перше, довгостроковий тренд, навіть не дивлячись на корекцію, залишається висхідним. До того ж, політичну ситуацію, що склалася у світі, зараз важко назвати ідеальною. Конфлікт між Сполученими Штатами та Іраном може в будь-який момент набрати нові обороти й навіть привести до воєнних дій.
За словами представника Ірану в ОПЕК Мухаммеда Алі Хатибі на ринку може відбутися новий “вибух цін” на нафту, у тому випадку, якщо ситуація в регіоні ще більше збільшиться. Хатибі заявляє про те, що якщо все-таки конфлікт, пов'язаний з іранською ядерною програмою приведе до воєнних дій, поставки нафти можуть припинитися не тільки з Ірану, але й з усього регіону в цілому. А, зважаючи на те, що із цього регіону експортується через Ормузську протоку майже 40% світового видобутку нафти, припущення Мухаммеда Алі Хатибі відносного нового “вибуху цін” на нафту дійсно можуть мати місце.
За матеріалами:
xDirect
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас