Українські молочні і кондитерські продукти визнані небезпечними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські молочні і кондитерські продукти визнані небезпечними

1876
За даними Укрметртестстандарту, 80% українських продуктів харчування не відповідають нормам Мінздраву. Відомство звинуватило в порушенні харчових норм кілька відомих великих харчових компаній.
24 липня начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Укрметртестстандарт Володимир Семенович заявив, що 80% харчових продуктів на українському ринку не відповідають нормам Міністерства охорони здоров'я. За словами заступника гендиректора центру Віктора Рімера, зараз тільки 26 позицій продуктів харчування підлягають обов'язковій сертифікації: "У довільному порядку ми відібрали продукцію, що не підлягає обов'язковій сертифікації, і провели її аналіз на відповідність нормам".
Він також заявив, що хроматографічна лабораторія центру виявила в 90% молочних продуктів різних фірм-виробників значне перевищення норми вмісту бензойної кислоти (Е 210) - в окремих продуктах до 232 мл, тоді як норма вмісту бензойної кислоти - 5 мл на 1 кг. Серед порушників пан Семенович назвав ТМ President (компанія Лакталіс-Україна), Danone, Фанні і Рейнфорд.
"Високі показники порушення норми особливо в продуктах дитячого харчування - це Растішка та Actimel", - додав він. Причина перевищення не в неякісній продукції, а в низькому припустимому рівні норми кислоти, але виробники спеціально перевищують вміст бензойної кислоти з метою продовження терміну зберігання продукту, вважає експерт.
100% досліджених за мікробіологічними показниками глазурованих сирків не відповідають прийнятим нормам, а в 70% цукатів рівень барвників перевищував припустиму норму 50 мл на 1 кг у кілька разів.
"У результаті аналізів виявлено, що багато торговельних марок займаються фальсифікацією продукції. На упаковці пишеться, що це 100% пломбір, а продукт містить 60% рослинних жирів. Це, зокрема, морозиво таких торговельних марок, як Три ведмеді та Геркулес", - розповів Віктор Рімер.
У той же час Семенович повідомив, що в більшості цукерок Житомирські ласощі, Кондитерський концерн Бабаєвський, Солодкий світ, АВК, містяться трансізомери - сполуки, які утворюються в результаті обробки рослинних олій. В організмі людини трансізомери викликають порушення життєдіяльності більшості клітин, підвищують ризик серцево-судинних та онкологічних захворювань, розповів Семенович.
Дослідження 12 видів цукерок і вафель показали, що рівень трансізомерів в 60% продукції перевищує норму 8-15% у кілька разів. Згадані керівництвом Укрметртестстандарту компанії заявляють про необґрунтованість таких звинувачень.
"Вся без винятку наша продукція відповідає нормам і стандартам українського і європейського законодавства. Ми, до слова, добровільно сертифікуємо вироблену компанією продукцію, незважаючи на недавнє виключення багатьох видів кондитерських виробів зі списку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації", - розповів Коммерсантъ-Украина директор з виробництва та інновацій кондитерської компанії АВК Олег Гаряжа.
Газета пише, що за повідомленням багатьох інших компаній, вони не можуть оперативно відреагувати на звинувачення. Так, у Житомирських ласощах Комерсантові заявили, що детально вивчать ці дані, після чого виступлять із відповідною заявою.
"Подібні заяви повинні базуватися на проведенні кожного з аналізів у трьох незалежних лабораторіях. В Укрметртестстандарту таких можливостей немає. Тому компанії, що одержали удари по репутації, мають можливість для подачі позову", - вважає експерт, що займається ліцензуванням безпеки продуктів харчування, який побажав залишитися неназваним.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас