Рада НБУ розширила коридор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ розширила коридор

Валюта
4740
Рада Нацбанку визначила курс гривні на друге півріччя в межах 4,65-5,05 грн./$1 (тобто 4,85 +/- 4%), повідомив у п'ятницю голова ради Петро Порошенко.
За словами голови НБУ Володимира Стельмаха, граничне значення коридору може бути досягнуто лише при вкрай різкій зміні цін на нафту та метали на зовнішньому ринку. При цьому поточне значення ринкового міжбанківського курсу не є об'єктивним, оскільки формується під впливом гарячих грошей, переконаний пан Стельмах.
Зараз офіційний курс гривні становить близько 4,85 грн./$1, міжбанківський - близько 4,57 грн./$1. Нацбанк періодично викуповує валюту за курсом 4,75 грн./$1 або 4,8 грн./$1, причому валюта викуповується тільки в експортерів. Банківські ж заявки на продаж центробанк найчастіше залишає без уваги.
Незважаючи на жорстку монетарну політику, у червні в структурі грошей істотно збільшилася частка готівки - на 5%, або до 124,7 млрд. грн. (з початку року - на 12,3%). Збільшення обсягів готівки поза банками істотно пов'язане із проведенням урядом активної соціальної політики. У цих умовах Нацбанк змушений створювати умови для подальшого подорожчання ресурсів в економіці. Одним з інструментів для досягнення цієї мети стає валютний курс. Маючи можливість проводити подальше зміцнення гривні до рівня 4,66 грн./$1, центробанк дає, насамперед, банкам з іноземним капіталом сигнал про те, що подальша капіталізація дочірніх банківських установ буде невигідною.
У такій ситуації варто очікувати подальшого підвищення вартості кредитних і депозитних ресурсів, а також подальшого скорочення обсягів кредитування. Така ціль офіційно визнана Нацбанком і закріплена в його аналітичних документах, у яких сказано: "Монетарний вплив на цінові процеси Національний банк здійснює не стільки через обмеження номінального обсягу грошової пропозиції, скільки через вплив на збільшення вартості ресурсів". Тим часом обертів набирає інша проблема. Після низки підвищення ставок по гривневих позиках стрімко збільшуються обсяги кредитування населення у валюті. Що істотно збільшує валютні ризики в умовах стрімко зростаючого дефіциту поточного рахунку платіжного балансу.
За оцінками джерела в Нацбанку, зараз в економіці близько $10 млрд. гарячих грошей. Інвестори ввели їх в Україну, щоб заробити на ревальвації і на високих ставках по овернайт. Поки триває зростання цін, триває приплив гарячих грошей. Як тільки інфляція зупиняється, спекулятивний капітал починає виходити. При цьому багато що залежить від торговельного балансу. Якщо високий його дефіцит отриманий, у тому числі, за рахунок ревальвації, це чинить серйозний тиск на валютні резерви. Тому інфляцію треба зупиняти тільки через скорочення бюджетних витрат.
Голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник вважає, що розширення коридору - важливе рішення, що дозволить банкірам розуміти справжні межі можливих курсових коливань і хеджувати свої валютні ризики. Він вважає коридор відносно широким, але великої проблеми в цьому не бачить, тому що українська економіка є відкритою і на курс гривні великий вплив можуть робити зовнішні фактори.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас