Долар знову просів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар знову просів

Валюта
2847
Нацбанк минулого тижня наполегливо ігнорував валютний ринок. Цього виявилося досить для падіння безготівкового курсу до 4,64 грн./$, а готівкового - до 4,5 грн./$. Фахівці вважають, що це не межа, і обіцяють нацвалюті ще більш глибоку ревальвацію, якщо регулятор на цьому тижні продовжить ухилятися від валютних торгів.
Це вже другий обвал курсу за поточний місяць: за першу декаду червня він відкотився з 4,76 до 4,71 грн./$, а тому останнє зниження на 7 коп. не здивувало фінансистів. Тим більше що на те була одна причина - вихід у тінь Нацбанку, чиє керівництво ще два тижні назад обіцяло не залишати підопічних один на один з підвищеною пропозицією ВКВ на міжбанку.
"Схоже, регулятор намагається на ділі показати фінустановам, які дорікали йому в штучній підтримці курсу, що буде, якщо гривню віддати на відкуп відкритому ринку", - відзначив перший заступник голови правління ЗАТ "Ощадбанк Росії" Владислав Кравець.
За оцінками експертів, з початку червня пропозиція ВКВ на безготівковому ринку збільшилася на 20-25%. Загальні ж обсяги торгів, за даними НБУ, виросли з $351,3 млн до $429,1 млн. Головну причину такого припливу інвалюти фінансисти бачать у поверненні компаніями своїх вкладень із офшорних зон.
"Ще одне важливе джерело інвалюти на сьогоднішній день - іноземні кредити вітчизняних підприємств, які ті стали активніше колишнього залучати від закордонних фінансових інститутів", - розповів пан Кравець. Із числа великих корпоративних залучень за останні кілька тижнів фахівці виділяють кредит на $531 млн корпорації "Інтерпайп" і на $350 млн холдингу ІСД.
Фінансисти розраховують на повернення Нацбанку на безготівковий ринок уже до середини цього тижня. Тим більше що ще минулого вівторка на нараді по макроекономічній стабільності Президент Віктор Ющенко фактично дав таку вказівку: шляхом активізації викупу інвалюти з міжбанку НБУ було запропоновано збільшити пропозицію ресурсів на грошовому ринку. Передбачається, що появу регулятора на міжбанку пристосують до засідання Кабміну, до якого всі профільні міністерства й відомство Володимира Стельмаха повинні підготувати пропозиції по валютному коридору. Про нього заговорили після того, як із НБУ стали всі частіше доноситися заклики до його скасування.
"Ніхто не давав права Нацбанку самому вирішувати, яку форму його валютної політики потрібно використати в державі: це буде валютний коридор, що існував, або вільне курсоутворення. Це важливе питання, що виходить за рамки компетенції НБУ. У цьому зв'язку правління центробанку повинне разом з Радою викласти всі аргументи відносно підтримки або не підтримки ревальвації, визначити оптимальний валютний коридор, що повинен бути виведений на друге півріччя", - заявив у минулу середу перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак.
Банкіри сподіваються, що напередодні урядового засідання по валютному питанню регулятор почне згладжувати ситуацію на міжбанку. Від нього чекають виходу з покупками по 4,82 грн./$, як це було востаннє - 12 червня. Правда, фінансисти очікують подальшого лімітування операцій Нацбанку: прогнозується, що, як і колись, він буде викуповувати лише 10-20% обсягу банківських заявок. У такому випадку, відповідно до нинішніх розрахунків, до кінця цього тижня безготівковий курс повернеться до оцінки 4,71-4,72 грн./$. Наявні ж котирування зможуть закріпитися на рівні 4,62-4,65 грн./$: населення досить холодно поставилося до падіння долара минулого тижня, так що фінансисти не прогнозують ажіотажу на цьому ринку. Якщо ж НБУ продовжить самоусуватися, то експерти допускають ще більш глибоку ревальвацію: безготівковий курс може просісти до 4,6 грн./$, а готівковий - до 4,45 грн./$.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас