Рецепт від хвороби гривні. Про перспективи валютної політики Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рецепт від хвороби гривні. Про перспективи валютної політики Нацбанку

Валюта
2094
Зниження офіційного курсу долара на 4% не зробить серйозного впливу на інфляцію, вважають фінансисти. Дедоларизація, поступовий вихід з міжбанку, обмеження видачі довгострокових кредитів в інвалюті, поступовий перехід у розрахунках за товари й послуги на гривню - от нові кроки, пропоновані Нацбанком.
Експерти "Форекс клубу" прогнозують, що незважаючи на окремі негативні наслідки, реалізація даної концепції позитивно позначиться на економіці України й добробуті українців.
Однак теза про світле сьогодення й майбутнє української економіки, висловлена на заході "Зниження рівня доларизації й зміцнення національної валюти вплинуть на українську економіку", у світлі недавнього зміцнення гривні виглядає не дуже переконливо.
Боротьба з доларовими депозитами
Нацбанк України підготував Концепцію валютної політики, що передбачає підвищення привабливості гривні усередині країни й перехід до її повної конвертованості. Відповідно до планів Нацбанку, планується знизити доларизацію економіки й довести цей показник до 10% (для порівняння: на даний момент рівень доларизації в Чехії становить 12%, Польщі - 18%, Угорщини - 13%, Мексиці - 10%). Фахівці "Форекс клубу" впевнені, що чим більше рівень доларизації, тим складніше НБУ втримувати стабільний курс гривні. Держава ж у таких умовах втрачає один з інструментів регулювання економіки - монетарний, в його розпорядженні залишаються тільки бюджетна й податкова політика.
На сьогодні внески фізичних осіб в українських банках становлять 188 млрд. грн. З них внески в гривні - 61,6% від загальної суми, або 115,8 млрд. грн. За результатами реформи, кількість гривні планується довести до рівня 70-73%. На думку аналітиків, для населення внески в гривні більше привабливі: середня прибутковість в українських банках на даний момент по річних депозитах у гривні становить 15%, у доларах та євро - 10%.
Депозитні заощадження у валюті в населення
За словами керівника інформаційно-аналітичного центра "Форекс клуб" Миколи Івченка, "у найближчі років 20 прибутковість депозитів у гривні буде перевищувати заробіток внесків в інвалюті. Вигода очевидна, навіть незважаючи на те, що темпи інфляції перекривають прибутковість".
Міражі ефективності Нацбанку
Щоб зрозуміти, чому більша кількість українських гривень, що знецінюються інфляцією на рівні 30% у рік, краще меншої кількості зростаючих євро, кореспондент інтернет-газети " СЕЙЧАС" звернулася до аналітика Форекса з питаннями.
- Чи можна назвати ефективними дії Нацбанку по зміцненню гривні? На що можна розраховувати при 4%-ому зміцненні? Як це відіб'ється на зовнішньому торговельному балансі й на рівні інфляції?
- З початку року баланс товарів і послуг є негативним: дефіцит на рівні $3,5 млрд. Таким чином, під кінець року очікується дефіцит в $15-16 млрд. Торік аналогічний показник був на рівні $10 млрд. Це відбувається за рахунок 30-50%-го підвищення цін. Таким чином, 4%-е зміцнення гривні знижує вартість імпортованої продукції, що на руку вітчизняним споживачам імпорту. Але внесок Нацбанку є незначним, практично непомітним для імпортерів.
Що стосується інфляції, Нацбанк заявляє про її зниження на 2%, однак складні перспективи 30%-ї інфляції знов-таки зводять спроби Нацбанку практично до нуля. Зараз деякі чиновники роблять заяви про річну інфляцію на рівні 16%, однак це відбудеться тільки в тому випадку, якщо в наступні півроку інфляція буде на нульовому рівні, що просто неможливо. Аналітики "Форекс клубу" в "нуль" по цьому році не вірять.
Фактори інфляції - це інфляційні очікування, державні соціальні витрати, ріст цін у світі на продовольство та енергоносії. Цього року історичний максимум нафти - $139. У нас є серйозна політична нестабільність, що змушує населення й бізнес припускати великий рівень інфляції. Відносно соцвиплат - тільки за перший квартал зарплати держслужбовцям виросли на 44%, соціальні витрати бюджету зросли на 64%, соціальні трансферти - на 120%. Все це впливає на споживчий ринок.
До цього потрібно додати, що монетарний фактор впливу на інфляцію становить не більше 20%. Тому будь-які операції з нацвалютою можуть впливати не більше ніж на ці 20%. Я згодний, що одними заходами Нацбанку, тим більше в такому діапазоні, проблему інфляції не вирішити.
- Чи є ризик повернення курсу долара до рубежу 5,05 грн. і подолання його восени поточного року у випадку погіршення торговельного балансу?
- Я вважаю, що до рівня 5,05 курс більше не повернеться. Фактори - долар у світі падає. В Україні є досить резервів для стримування росту доларів ($33 млрд.). Певні ризики існують. Насамперед, це погашення боргів комерційними банками, що імпортують долари. Однак впевнений, що Нацбанк буде дотримуватися політики зміцнення. У нас зараз пріоритет стримування інфляції - ВВП та економічний розвиток перебувають на другому плані.
- Нацбанк "вийде на пенсію" і скасує кредити в інвалюті...
- НБУ вже не перший рік заявляє про необхідність практично повного переходу до банківського кредитування населення й підприємців винятково в гривні. Загальна сума юридичним і фізичним особам виданих кредитів зараз становить 499,6 млрд. грн., половина з яких - кредити в закордонних валютах. Основна частка, природно, у доларах - 88% (219,8 млрд. грн.) та євро - 9,2% (23 млрд. грн.). На першому етапі планується скоротити обсяги кредитування в інвалюті за рахунок обмеження видачі довгострокових кредитів, наприклад іпотечних, на покупку автомобіля й т.д.
Фахівці "Форекс клубу" впевнені, що для населення вигідніше брати кредити в доларах через меншу ставку по кредитах: у доларах та євро середня ставка - 16%, у гривні - 23%. Зниження частки кредитів в іноземній валюті вигідно для НБУ з погляду регулювання грошової маси в країні, але не вигідно населенню, що могло б брати більше дешеві кредити в іноземній валюті. Однак у процесі зниження інфляції в Україні різниця у відсотках між кредитами в гривні й валютних кредитах буде скорочуватися й досягне 2%. "Після цього в кредитів в інвалюті не буде такої переваги, і населення почне переходити на кредити в гривні. Таким чином, зі стратегічної точки зору - це правильний крок Нацбанку, з тактичної - у перехідний період це буде не дуже вигідно для населення", - вважає Івченко.
У найближче десятиріччя Нацбанк має намір повністю піти з валютного ринку й відпустити гривню у вільне плавання. У такий спосіб міжбанківський курс стане офіційним. За словами фахівців, така практика давно застосовується в країнах Східної Європи, у РФ та ін. На думку Івченко, "даний крок підвищить довіру до гривні іноземних інвесторів і населення. Однак повністю Нацбанк, як банк Англії, Центробанк Європи або Федеральна резервна система США, не зможе цього зробити. Він буде присутній й у випадку різких коливань здійснювати на ринку інтервенції. Торік позитивне сальдо валютних інтервенцій Нацбанку (викуп доларів у підприємств і населення) склало більше $7,5 млрд. (цього року - +$1,8 млрд.). Швидше за все, протягом найближчих 2 років Нацбанк буде брати активну участь у житті міжбанку, після чого сильно скоротить свою присутність. Причому спочатку 10%-й валютний коридор буде розширений до 15-50%, згодом курс Нацбанку зіллється з курсом міжбанку".
Підрахунок тих, що виграли й програли
Після зниження курсу до 4,85 грн./дол. населення України заощадило 4-5 млрд. грн. на доларових кредитах і приблизно стільки ж втратило за рахунок власників доларів і доларових депозитів. "Таким чином, спрацював один з головних законів економіки: заробіток однієї кишені завжди виникає за рахунок іншої кишені. З огляду на можливість ревальвації гривні до рівня 4,5 грн. за долар, якщо власники доларів зроблять висновки, населення найближчим часом вже постраждає менше", - вважає Івченко.
У результаті поточної ревальвації, за оцінками експертів, до кінця року втрати вітчизняних експортерів складуть близько 9 млрд. грн. (при прогнозному значенні експорту на кінець року в 220 млрд. грн. - близько 4% обсягу експорту). З урахуванням зменшення даних втрат, чисті втрати експортерів в Україні складуть цього року приблизно 6 млрд. грн. Імпортери, навпаки, виграють від ревальвації: їхня економія на закупівлі імпортних товарів складе цього року близько 5 млрд. грн. "Однак населення цього не відчує, - уважають аналітики. - Зниження цін на імпортні товари не спостерігається". Від імпортерів ми чекаємо зниження вартості на товари. Разом з тим фахівці попереджають, що, незважаючи на очікування, 4%-е зміцнення гривні не зможе відчутно вплинути на зросле приблизно на 30-50% зниження цін. На цьому тлі 4% просто розбавляються в могутнішому потоці підвищення вартості імпорту.
Для підняття статусу валюти як засобу платежу пропонується перехід в експортно-імпортних контрактах на гривню. Для того, щоб не втрачати на перепродажах валюти, необхідно збільшувати частку товарів, що продають і купують за нацвалюту. Для просування по шляху конвертації гривні існують питання політекономічного характеру. Кроки в даному напрямку стануть ефективними після зниження темпів галопуючої інфляції, а також після приведення у відповідність нормативної бази. Тим часом незважаючи на всі "але", подібна практика має місце в країнах, що розвиваються (Китай, ОАЕ, РФ - у першу чергу експортери енергії), які пропонують усьому світу свої товари у своїй валюті.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас