Роботодавці діють без коливань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роботодавці діють без коливань

Валюта
2707
У п'ятницю аудиторська компанія Ernst & Young оприлюднила результати дослідження свого підрозділу Human Capital про те, як коливання валютного курсу гривні до долара США змінили політику нарахування зарплат в Україні.
Нагадаємо, 21 травня Нацбанк вперше з 2005 року змінив офіційний курс гривні, зміцнивши його з 5,05 грн/$ до 4,85 грн/$, що стало наслідком девальвації долара на міжбанківському та готівковому ринках у квітні-травні до 4,4-4,6 грн/$. Опитування охопило 47 великих компаній, в основному з іноземним капіталом.
Відповідно до звіту Ernst & Young, більша частина підприємств - 64% - розраховується зі своїми співробітниками в гривнях, 26% - у доларах, 10% - в євро. При цьому 66% роботодавців, деномінуючих зарплату в доларах США, вже змінили підхід до нарахування зарплат: 55% компаній вирішили використати внутрішній або фіксований (офіційний) курс валюти, 27% - перейшли на іншу валюту (гривню або євро) і тільки 10% вирішили підвищити зарплату. Підприємства, які поки не відреагували на зміну курсу валют, або планують переглянути стратегію нарахування зарплат (17%), або взагалі не мають наміру це робити і готові залишити доларові ставки незмінними (17%).
Старший менеджер, керівник групи Human Capital Ольга Горбановська говорить, що більшість роботодавців намагаються компенсувати своїм співробітникам втрати при зміні валютного курсу. "38% тих компаній, які вже змінили політику нарахування зарплат, планують проводити зміни в майбутньому. Деякі компанії тимчасово використають фіксований курс долара як компенсацію втрат, а в майбутньому перейдуть на іншу валюту",- вважає вона.
В компаніях, де проходив опитування, розповіли, що курсові коливання на зарплаті співробітників не відбилися - вони перейшли на гривневі розрахунки.
У компаніях "Українські радіосистеми" (ТМ Beeline) і "Діавест" (ТМ DiaWest) зарплати співробітників прив'язані до гривні. Керівник PR-департаменту компанії "Астеліт" (ТМ life:)) Оксана Рудюк відзначає, що останній перегляд зарплат на початку року не пов'язаний з ослабленням курсу долара, а є оцінкою результатів роботи співробітників за минулий рік. Не постраждали й роздрібні мережі, де зарплата - це відсоток від продажів, додає PR-менеджер київської філії компанії "Євромережа" Олександр Мельниченко.
Генеральний директор FIM Group Оксана Єлманова впевнена, що "у добре налагодженій компанії" немає прив'язки до долара, а тільки до національної валюти - на таких підприємствах працює система індексації залежно від рівня інфляції або система бонусів. Заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко також відзначає при підвищенні зарплат наявність фактору інфляції, що в 2007 році в банківському секторі склала 36%. "Не підвищувати зарплати дуже важко. Щоб вийти на ринковий рівень і утримувати людей ринковими компенсаціями, потрібно розуміти, наскільки наші зарплати відрізняються від цього рівня. Якщо є якісь позиції, де ми відстаємо, ми їх змінимо",- говорить Кириченко.
У кадрових агентствах констатують, що в останні кілька місяців підприємства намагаються перейти на гривневі розрахунки - як більш стабільні. За словами провідного консультанта агентства HR Initiative Олени Масло, на виплату зарплат у гривні переходять і "дочки" західних компаній, а долар використається лише при усному визначенні рівня доходу. Роботодавець готовий підвищити зарплату, щоб не шукати нові кадри, тому що на ринку дефіцит кваліфікованих фахівців. Генеральний директор кадрової компанії "Геліос" Вікторія Погоріла відзначає, що в невеликих компаніях стали використати практику неофіційних договірних доплат, премій або компенсацій у розмірі 3-5% від зарплати, з яких не платяться податки і соціальні внески.
"Якщо персонал починає обурюватися, то роботодавець може запропонувати компенсацію проїзду, обідів, мобільного зв'язку",- додає заступник гендиректора "Персонал Україна" Ірина Маклакова.
Наталя Непряхина, Євгеній Буркеня, Олена Синицына
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас