Кабмін схвалив ліквідацію реєстраторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін схвалив ліквідацію реєстраторів

Фондовий ринок
623
"Реєстратори залишаться в історії", - так глава Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Анатолій Балюк минулого тижня анонсував законодавчі зміни в роботі депозитарної системи України.
Учора дана ініціатива одержала підтримку уряду Кабмін схвалив запропонований ДКЦПФР законопроект "Про систему депозитарного обліку цінних паперів".
Тепер, якщо даний документ підтримає парламент, українська система обліку цінних паперів може вже найближчим часом радикально перетворити. "Законопроект припускає дворівневу депозитарну систему: центральний депозитарій і хоронителі, а також обіг цінних паперів лише в електронній формі", - пояснює Анатолій Балюк.
Крім того, нововведення припускає відмова від ведення реєстрів власників цінних паперів реєстраторами. На думку авторів законопроекту, це дозволить у значній мірі зменшити число корпоративних конфліктів, у яких дуже часто використають порушення при веденні реєстрів.
На ринку по-різному оцінюють ініціативу Держкомісії. Наприклад, в експертів викликає більші сумніви ефективність ліквідації реєстраторів у боротьбі з рейдерством. Більшість із учасників ринку думає, що місце реєстраторів у корпоративних війнах попросту займуть депозитарії.
Є в нововведення та інші мінуси. "Головне питання - як нова депозитарна система буде обслуговувати мільйони акціонерів-фізосіб і хто за цих акціонерів буде платити? Адже зараз реєстраторам платять емітенти, а хто буде платити хоронителям? Самі акціонери? Наші не будуть", обурюється президент інвестфонда "Амадеус Індекс-ПФТС" Михайло Ройко.
Реєстратор - юридична особа, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас