Бернанке стурбований зростанням інфляційних очікувань у США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке стурбований зростанням інфляційних очікувань у США

Валюта
211
Голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке стурбований зростанням інфляційних очікувань, однак вважає, що ситуація в американської економіки все-таки далека від тієї, котра була в 70-х роках, коли зростання споживчих цін досягало двозначних цифр.
"Деякі з показників, що стосуються довгострокових інфляційних очікувань, в останні місяці виросли, що викликає значну заклопотаність", - сказав він під час виступу в Гарвардському університеті, передає агентство Bloomberg.
За його словами, керівництву ФРС необхідно уважно відслідковувати сформовану ситуацію.
Останні заяви керівників американського ЦБ свідчать про те, що поки ФРС має намір тримати паузу і не буде змінювати процентні ставки.
Відповідно до котирувань ф'ючерсів, за підсумками засідання 24-25 червня ФРС із 98%-вою імовірністю збереже процентну ставку без змін на рівні 2% річних. При цьому шанси на підвищення вартості кредитів "овернайт" до 2,25% до грудня оцінюються зараз ринком на рівні 58%.
У квітні базова ставка ФРС була знижена з 2,25% до 2% річних, з вересня минулого року зниження склало вже 3,25 процентні пункти.
Виступ Б.Бернанке в Гарварді був в основному зосереджений на порівнянні ситуації, що склалася в економіці країни в цей час, з 70-ми роками. Криза на ринку житла та уповільнення темпів економічного зростання США одночасно з підвищенням цін на продукти харчування та енергоносії дозволили аналітикам воскресити термін "стагфляція", якому відповідала ситуація в економіці країни в 70-і роки.
"Дилема, що стоїть перед керівництвом ФРС, очевидна, і тут багато чого поставлено на карту", - відзначає головний економіст Bank of America Corp. у Нью-Йорку Мікі Леві.
У своєму виступі голова ФРС не торкався прогнозів грошово-кредитної політики.
"Підтримка впевненості в прихильності ФРС забезпеченню цінової стабільності залишається основним пріоритетом американського ЦБ, - заявив Б.Бернанке. - У цей час лише дещо вказує на можливість утворення інфляційної спіралі, що спостерігалася в 70-і роки".
"Рівень інфляції становив у середньому 3,5% в останні чотири квартали, що значно вище, ніж нам хотілося б, - відзначив він. - Однак темпи зростання цін набагато нижчі від рівнів 70-х років".
За словами голови ФРС, економіка США стала більш гнучкою в порівнянні з тим періодом часу, крім того, скоротилася її залежність від експорту енергоносіїв. При цьому грошово-кредитна політика американського центробанку направлена на забезпечення цінової стабільності
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас