НБУ розробив тестову версію сполученої платіжної смарт-карти на основі стандартів EMV і НСМЕП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розробив тестову версію сполученої платіжної смарт-карти на основі стандартів EMV і НСМЕП

Фінтех і Картки
307
Національний банк України (НБУ) розробив тестову версію сполученої платіжної смарт-карти на основі стандартів EMV і Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) із соціальними та транспортними додатками, повідомив виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і розрахунків Віктор Кравець під час конференції "Платіжна картка-2008", що 4-7 червня проходить у Києві.
"На цьому тижні в НБУ йде робоча перевірка нового чипа. Це двоконтурний чип, що дозволить працювати як з контактною, так і з безконтактною карткою ... Це кобрендовий чип, орієнтований на EMV стандарт, НСМЕП стандарт, що буде включати додатки, які дозволяють вирішувати соціальні функції...Сьогодні готуються переговори з міжнародними платіжними системами... З ким будемо працювати - з Visa чи MasterCard - залежить від них", - сказав він.
Як підкреслив В.Кравець, така інтегрована платіжна картка повинна виготовлятися тільки в Україні.
"Інтегрована картка буде виготовлятися тільки на території України, насамперед тому, що це буде пов'язано з персоналізацією, із захистом картки, і віддавати ключі захисту за межі України ми не можемо", - сказав він.
В.Кравець також відзначив, що НБУ стурбовано тим, що в цей час чипові картки становлять тільки 3,9% загальної кількості.
"Магнітні картки дають дуже високий рівень шахрайства. Я розумію, що банки ховають цей показник...Я щодня бачу кількість скарг, які приходять у НБУ. Ні дня, щоб не було три-п'ять скарг, а то й десятками приходять. Ми занадто спростили правила видачі карток,...дуже спрощено підходимо до роботи з картками", - сказав він.
Членами платіжних систем є 132 українські банки.
НСМЕП - внутрішньодержавна банківська багатоемітентна платіжна система масових платежів, введена в режим промислової експлуатації в 2004 р.
За даними НБУ, учасники НСМЕП у січні-березні 2008 року збільшили емісію національних платіжних карток майже на 5,6% - майже до 1,9 млн.
Обороти НСМЕП з початку її діяльності і станом на 1 квітня поточного року перевищили 56,5 млрд грн, у тому числі в першому кварталі склали більше 4,8 млрд грн.
До 1 квітня членами НСМЕП є 42 банки, у тому числі НБУ, і дві небанківські установи.
Загальна кількість платіжних карток, емітованих українськими банками (по яких була здійснена хоча б одна операція), у січні-березні 2008 року збільшилася на 3,9% - до 42,772 млн шт.
У першому кварталі кількість операцій з використанням платіжних карток виросла на 26% - майже до 148,9 млн, а сума операцій збільшилася на 77% - більш ніж до 75,3 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас