ДКЦПФР отримала владу над тимчасовим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР отримала владу над тимчасовим

Фондовий ринок
270
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку зможе з 2 червня призначати на біржах тимчасових керівників, якщо фондові майданчики будуть допускати серйозні порушення в роботі. На біржах говорять, що такий механізм зможе захистити права інвесторів від несумлінного керівника майданчика, але може бути легко використаний у корпоративних конфліктах.
Міністерство юстиції вчора оприлюднило положення Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) №241 "Про порядок призначення тимчасового керівника фондової біржі", що набуде чинності 2 червня. Як розповів директор департаменту методології та регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексій Тарасенко, тимчасові керівники будуть очолювати біржі (зараз їх існує вісім) у випадку порушення ними фондового законодавства (докладніше див. довідку).
"Випадків, коли комісія вводила тимчасового керівника на біржі, ще не було, - сказав пан Тарасенко. - Український біржовий ринок ще не має такого впливу на економіку, щоб виникла необхідність уводити тимчасове керівництво". Однак комісія передбачила відповідний механізм на випадок, якщо біржі будуть допускати серйозні порушення.
Відповідно до документа, тимчасовий керівник буде призначатися ДКЦПФР за рекомендацією представника комісії на біржі терміном на два місяці. "Це може бути представник комісії, але біржова рада може порекомендувати і свою людину", - відзначив Тарасенко. Тимчасовий керівник при виконанні своїх обов'язків не буде мати права володіти цінними паперами, що перебувають у лістингу біржі, і розголошувати інсайдерську інформацію. "Положення прийняте для чіткої регламентації функцій і повноважень тимчасового керівництва. Ринок повинен розуміти, чим обґрунтоване прийняття такого рішення", - пояснив Олексій Тарасенко.
ДКЦПФР передбачила жорсткі обмеження - щоб тимчасовий керівник не зміг нашкодити біржі, він буде здійснювати свої повноваження строго в рамках статутних документів біржі. Його можна буде звільнити за невиконання своїх зобов'язань, що стало причиною збитків біржі або власників цінних паперів, а також за навмисні і корисливі дії, що негативно впливають на діяльність біржі, довіру інвесторів або репутацію біржі.
Учасники ринку говорять, що тимчасовий керівник на фондових біржах зможе захистити їх від необдуманих дій несумлінних керівників. Голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв відзначає, що Нацбанк активно використовує аналогічне право вводити тимчасового адміністратора в банк для його оздоровлення або ліквідації. "Але в більшості випадків, коли в банк уводився адміністратор, це нічим гарним не закінчувалося, - згадує голова біржової ради біржі "Перспектива" Сергій Антонов. - Через те, що діяльність бірж в Україні погано прописана, порушення виявити складно. У зв'язку із цим з'являється можливість для зловживань". Тому керівник однієї з київських фондових бірж побоюється, що положення про тимчасового керівника може бути використане в рейдерських атаках: "Це може бути використано як інструмент для відсторонення неугодного керівника біржі". За його словами, навіть якщо порушення на біржі будуть допущені штучно, то ДКЦПФР, керуючись формальними ознаками, буде зобов'язана відсторонити керівника біржі.
Умови призначення тимчасового керівника біржі
ДКЦПФР буде ухвалювати рішення щодо призначення тимчасового керівника фондової біржі у випадках:
- невиконання біржею розпорядження уповноваженої особи ДКЦПФР про усунення порушень законодавства про цінні папери або його повторне порушення;
- сприяння порушенню або невживання керівником біржі заходів у випадку порушення біржею правил організації та проведення біржових торгів;
- лістингу/делістингу цінних паперів;
- допуску членів біржі та інших осіб до біржових торгів;
- котирування цінних паперів та оприлюднення їх біржового курсу;
- розкриття інформації про діяльність біржі;
- вирішення конфліктів між членами біржі та інших осіб, які мають право брати участь у біржових торгах;
- здійснення контролю за тим, чи дотримуються члени біржі та інші особи правил бірж;
- застосування санкцій за порушення правил біржі;
- арешту або набуття законної сили обвинувального вироку, винесеного керівникові біржі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас