В Україні призупинили видачу іпотечних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні призупинили видачу іпотечних кредитів

Кредит&Депозит
4572
Українські банки призупинили видачу іпотечних кредитів у гривні або істотно підвищили процентні ставки. Експерти прогнозують, що до кінця літа ситуація навряд чи зміниться. Хоча в довгостроковій перспективі ставки будуть знижуватися.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня (ефективна) ставка по іпотечних кредитах терміном на 20 років станом на 20 травня 2008 року склала: у гривні - 18,5% річних, у доларах США - 13,5%, у євро - 13,0%.
У порівнянні з даними на 1 квітня 2008 року підвищення ставок склало: у гривні - на 2% річних, у доларах США - на 0,25%, у євро - на 0,5%. При цьому Укрсоцбанк та Укрсиббанк припинили видачу іпотечних кредитів у гривні, ПриватБанк і Правекс-Банк не видають у доларах, а банк БІГ Енергія, банк Хрещатик та Укрінбанк зовсім зупинили програму кредитування іпотеки.
Обмеження кредитування покупки житла в гривні обумовлено дефіцитом вітчизняної валюти на ринку. "Зазначений дефіцит пов'язаний із заходами уряду та НБУ, направленими на боротьбу інфляцією. Процентні ставки в довгостроковій перспективі повинні знижуватися. Однак швидкість і напрямок їх руху залежить від дуже великої кількості факторів", - вважає Євген Склеповой, директор департаменту іпотечного кредитування ВАТ "Сведбанк".
Слід зазначити, що в середині квітня ставки по міжбанку в гривні виросли до 40%, такого не було вже кілька років. "Зростання ставок у гривні обумовлене небажанням Національного банку виходити на ринок для викупу зайвого долара - така "поведінка" дозволяє частково стримувати темпи інфляції, але в такому випадку на ринку відчувається дефіцит ресурсів у національній валюті, що приводить до зниження курсу долара", - говорить Антон Шаперенков, начальник департаменту роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банку. Крім того, достатня кількість гривневих ресурсів нагромадилася на рахунках казначейства, а бюджет, запланований на цей рік, практично не витрачається.
Зовні для клієнта декларовані строки кредитування житла не зменшувалися і не зменшуються, банки як і раніше пропонують іпотеку на максимальні терміни - від 25 до 30 років. Але якщо подивитися більш уважно, то мінімальні розміри авансів збільшені до 20%, на максимальний термін кредитування можна одержати кредит тільки при "ідеальній" платоспроможності, ставки кредитування виросли так, що кредитуватися сьогодні не вигідно і т.д.
"Уже зараз ситуація трохи вирівнялася - міжбанк уже не такий дорогий. Думаю, що до кінця літа ситуація істотно змінюватися не буде - як і раніше потрібна буде гривня", - відзначає Антон Шаперенков.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас