Ніхто не знає, скільки коштує гривня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ніхто не знає, скільки коштує гривня

Валюта
2379
У банкірів паніка. Бізнесмени, та й прості громадяни хвилюються. Ніхто не знає, скільки коштує гривня. Ні щодо інших валют, ні щодо товарів і послуг на ринку
Два роки НБУ займав страусину позицію, поки ситуація не вийшла з-під контролю. У той час як на світовому валютному ринку відбувалися серйозні зрушення, наші державні банкіри мертвою хваткою вчепились у долар, що слабшає, і тим самим створювали ілюзію стабільної гривні.
І от попали. З одного боку, долар в усім світі впав так низько, віра в нього так ослабла, що український ринок не витримав і виявив, що називається, ініціативу знизу - гривня стала дорожчати. Долара на ринку з'явилося багато, гривні мало. І ще півроку тому ситуацію можна було легко виправити, але з'явився новий фактор - велика інфляція. Інфляція ж вимагає інших заходів - ослаблення гривні щодо валют, підданих меншій інфляції.
Нацбанк та уряд опинилися в ситуації, коли на ринку є дві тенденції, що вимагають прямо протилежних заходів реагування.
Питання: на якому рівні курсу гривні ці дві тенденції повинні зійтися?
Адже орієнтир у вигляді світових валютних курсів ми вже втратили.
Нерішучість Нацбанку і втрата ним контролю над курсом національної валюти на минулому тижні стала явною. Правління і Рада Нацбанку не змогли досягти єдиної думки про офіційний курс гривні. Суперечки, як це в нас прийнято, відразу були винесені на загальний огляд. При цьому будь-який банкір знає, що гроші люблять упевненість і тишу. Для Порошенка політичні амбіції виявилися важливішими.
І що ми маємо в підсумку
Банки, не знаючи реальної ціни грошей, перестали видавати кредити. Ще можна подекуди одержати під скажені відсотки споживчий кредит, але іпотечний кредит або на покупку автомобіля - уже неможливо.
Громадяни через це перестали відкривати депозитні рахунки. Більше того, під впливом паніки, що починається, і істеричної інформації про неконтрольовану інфляцію з'явилася тенденція до дострокового вилучення грошей з депозитів. Банки залишилися без гривні. Вартість гривневих ресурсів на міжбанку виросла непомірно.
З'явилася загроза дефолту окремих банків. Але ж варто впасти одному, навіть маленькому банку, паніка вкладників ударить по всій банківській системі.
Крім того, із благополуччям банків прямо - через кредитування і систему застав - пов'язаний стан ринку нерухомості. І якщо вартість нерухомості піде різко вниз - це нікому не принесе радості. Ні власникам, ні будівельникам, ні потенційним покупцям. На ринку не буде грошей для забезпечення угод з нерухомістю.
Але ж стан української економіки ніяким чином не говорить про кризу, що наближається. Підприємства працюють, обсяги виробництва і продажів ростуть, інвестиції надходять. І інфляція цьому не перешкода.
Всі проблеми від бездіяльності керівництва НБУ. Воно, звичайно, за визначенням повинно займати консервативну позицію. Але консерватизм не означає повної бездіяльності і відсутності рішень.
Якщо в найближчі тижні ми не побачимо реальних заходів щодо виправлення ситуації і курс гривні не встановиться на рівні, який ринок визнає справедливим, може бути дуже недобре.
Ігор Ляшенко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас