Між двох вогнів: Огляд ринків за тиждень (19 - 24 травня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між двох вогнів: Огляд ринків за тиждень (19 - 24 травня)

Фондовий ринок
230
Світові ринки
Минулого тижня настрою інвесторів на світових фондових площадках знову погіршилися після низки негативних економічних новин зі США та стрімкого зростання цін на нафту, що різко посилили інфляційні ризики у світовій економіці. У результаті американські індекси показали рекордне за 4 місяці зниження.
ФРС, за оновленими прогнозами, опублікованими в середу, знизила свої оцінки росту економіки США на 2008 рік до 0,3-1,2%, у той час як останній, січневий, прогноз становив 1,3-2%. У той же час оцінки інфляції стали, навпроти, вищими. Зростання споживчих цін (за індексом Personal Consumption Expenditures) може скласти цього року 3,1-3,4%, що вище колишніх прогнозів ФРС на цілий процентний пункт. Після цього ринок зміцнився у впевненості, що зниження базової ставки ФРС на червневому засіданні малоймовірно і цикл зм'якшення політики ФРС завершився.
При цьому, як стало відомо наприкінці тижня, продажі на вторинному ринку житла в США у квітні знизилися, середня вартість будинків впала на 8% у порівнянні із квітнем минулого року при рекордних темпах зниження цін у першому кварталі.
Ще однієї із причин пригніченості світових фондових ринків минулого тижня стало поновлення росту цін на нафту, що прервались напередодні. Понизившись у четвер до $130,8, у п'ятницю липневі ф'ючерси на нафту Light Sweet на біржі NYMEX відкрилися вище $132. За підсумками торгів у п'ятницю липневі ф'ючерси на Light Sweet піднялися на $1,4. до $132,2 за барель.
Крім того, на ринок повернулася тривога щодо стану банківського сектора. У вівторок 20 травня відомий аналітик Мередіт Уітні з Oppenheimer & Co. заявила, що кредитна криза буде тривати як мінімум протягом значної частини 2009 р. і, можливо, навіть більш тривалий час, а втрати банків будуть збільшуватися, досягнуть $170 млрд. до кінця 2009 року. Уітні істотно погіршила прогнози за фінансовими показниками найбільших американських банків на 2008 р. У четвер 22 травня інший відомий аналітик, Річард Боув з Ladenburg Thalman, понизив до "продавати" рейтинги акцій найбільших інвестиційних банків США.
На цьому тлі за тиждень значення світових фондових індексів змінилися в такий спосіб:
Український ринок
На минулому тижні вітчизняний фондовий ринок, так само як і більшість світових площадок, охопили “ведмежі” настрої. Однак індекс ПФТС, у порівнянні з американськими, європейськими та азіатськими фондовими індексами, показав набагато більшу негативну динаміку. Більш того, він став одним з аутсайдерів серед індексів країн, що розвиваються, для порівняння MSCI Emerging Markets упав на 2,4%.
При цьому середньоденний обсяг торгів на вітчизняному ринку був вищим за середній - поблизу $16 млн. Найактивніше інвестори позбувалися від паперів Стаханівського вагонобудівного заводу (-5,9%), Райффайзен Банку Аваль (-9,2%), Дніпроенерго (-4,7%), Західенерго (-5,3%), Укрнафти (-8,4%), Київенерго (-5,3%) та Єнакіївського металургійного заводу (-4,1%). Купувати інвестори віддавали перевагу акціям Авдіївського коксохімічного заводу (+3,6%), що за 4 місяці цього року зробив на 35,5% більше коксу в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року.
На минулому тижні найсильніше падали котирування “блакитних фішок” (ARTCP-1; -5,8%), серед галузей найбільше постраждало машинобудування (ARTCP-Engener; -7,4%) і електроенергетика (ARTCP-Electr; -5,6%).
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас