ПР: Новий курс обернеться українцям катастрофою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПР: Новий курс обернеться українцям катастрофою

Валюта
14350
"НБУ опинився під впливом Кабміну, що у такий спосіб намагається знизити вартість імпортованих товарів і втихомирити інфляцію. Але це афера, адже реально товари можуть подешевшати лише на 2-3%, зате ревальвація погубить експорт", - розповідає член Ради НБУ, - народний депутат Борис Колесников.
Ще один член ради Василь Горбаль із діями НБУ не згодний. "Це зовсім невмотивоване рішення. На сьогоднішньому засіданні Ради ми піднімемо це питання", - повідомив він.
Українці ж, що одержують зарплати в гривнях і взяли кредити в доларах, радуються - вони тепер винні банку менше грошей. Також деякі розраховують, що зі зниженням курсу долара, знизиться і курс євро, а значить при поїздках у Європу потрібно буде менше витрачати гривень на покупку іноземної валюти. У той же час люди бояться, що тепер квартири будуть коштувати ще більш позахмарні гроші, тому що продавці й орендодавці напевно призначать нові ціни.
Як говорить Ярослав Жалило, президент Центру антикризових досліджень, оскільки ревальвацію створюють штучно, то згодом відбудеться нове падіння гривні, і постраждають українці, які, піддавшись паніці, здавали свої долари: "Ми очікуємо збільшення попиту на долар, чималу роль у цьому може зіграти "Нафтогаз", що, готуючись до розрахунків за газ із Росією, буде міняти гривні на долари".
Від ревальвації в першу чергу страждає середній клас, що тримає свої заощадження у валюті. Під ударом й українці, які одержують зарплату в доларах. Від ревальвації гривні виростуть і ціни на нерухомість. Причому, у першу чергу на первинному ринку, згодом за ним підтягнеться і вторинний. Проблеми й у вітчизняних товаровиробників та експортерів.
Перша різка ревальвація, причому, теж на 20 копійок, пройшла навесні 2005 року. Дав добро на це уряд Тимошенко. І вкладники українських банків, які тримають свої заощадження в доларах, за мить втратили 1,2 млрд. грн. Крім того, зниження курсу "зеленого" різко накрутило ціни на нерухомість. Саме з того моменту почалося катастрофічне зростання вартості житла, що позбавило багатьох людей, які збирали гроші на покупку квартири, можливості мати свій дах над головою.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас